neděle 22. března 2020

Jablkový perník

a ještě jeden perníkový recept, tentokrát na menší plech nebo do větší formy (cca 25x30cm), který je tak dobrý, že nikoho ani nenapadne, že je naprosto jednoduchý a ještě navíc super rychlý :-)

2 středně velká jablka, velká hrst rozinek, velká hrst vlašských ořechů, nasekaných ně větší kousky,
200g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce perníkového koření (nebo skořice), 3 lžíce kvalitního kakaa, 100g třtinového cukru (nebo obyčejného krystalu), 1 vejce, 120ml mléka, 130ml slunečnicového oleje
a navrch
100g 70% čokolády (nebo napůl s mléčnou), hrst strouhaného kokosu

když budete mít formu o kousek menší, nevadí, perník bude vyšší, ale přidejte cca 10 minut pečení (zkuste špejlí), na velkém plechu by byl perník moc placatý, to by pak chtělo navýšit všechny suroviny o polovinu

1. troubu zapněte na 170 stupňů a plech nebo formu vyložte pečícím papírem
2. jablka omyjte a nastrouhejte nahrubo do větší mísy, přidejte nasekané ořechy a rozinky a promíchejte
3. přidejte mouku, prášek do pečiva, koření, kakao a cukru a hezky promíchejte, kousky jablek se obalí suchými surovinami
4. pak přidejte vejce, půlku mléka, půlku oleje, promíchejte, přidejte zbytek mléka a oleje a znovu pořádně promíchejte, až se vše spojí
5. těsto přesuňte na plech nebo do formy a vložte do trouby na 35 minut
6. čokoládu rozpusťe ve vodní lázni
7. upečený perník nechte trochu zchladnout, potřete ho rozpuštěnou čokoládou (ideální je silikonová mašlovačka nebo stěrka, ale zvládnete to i lžící) a posypejte kokosem



Žádné komentáře:

Okomentovat