neděle 8. října 2017

voňavá dýňová bábovka

když už jsem zahájila podzimní dýňový program, lasagne nestačily... takže následovala ještě dýňová bábovka, recept je převzatý z Apetitu a je super tak jak je...

1 menší dýně hokkaido a z ní 360g dýňového pyré

250g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody bicarbony
2 lžičky skořice
1,5 lžičky zázvoru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
 1/4 lžičky mletého kardamonu
špetka soli

3 vejce
150g třtinového cukru
240ml oleje
lžíce citronové šťávy

100g vlašských nebo pekanových ořechů

1. nejdříve je potřeba připravit si dýňové pyré - předehřejte horkovzdušnou troubu na 160 stupňů (klasickou trobu na 180 stupňů)
2. dýni omyjte, osušte, překrojte ji napůl, lžící vydlabejte středy a dýni nakrájete na menší kostky, rozprostřete je po plechu a dejte na 20-30 minut péct do trouby - až je dýně úpně měkká
3. dýni nechte zchladnout a potom ji rozmixujte na hladké pyré (můžete přidat trochu vody)
4. v míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a přidejte špetku soli (kardamon nevynechávejte, krásně voní, já jsem si ho nadrtila v hmoždíři a do mouky ho prosila přes čajové sítko)
5. vejce ušlejte s cukrem a olejem do pěny (v původním receptu je bílý cukr, bábovka je s ním asi víc oranžová)
6. znovu si zahřejte horkovzdušnou troubu na 160 stupňů (klasickou na 180)
6. mouku s kořením postupně přisypávajte do ušlehaných vajec a promíchejte na těsto
7. přidejte dýňové pyré a citronovou šťávu a znovu dobře promíchejte
8. nakonec přidejte nahrubo nasekané ořechy
9. těsto vlijte do formy na bábovku - silikonovou netřeba vymazávat, klasickou vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou
10. pečte 45 - 50 minut


Žádné komentáře:

Okomentovat