1 střední dýně hokkaido
2 lžíce olivového olej
sůl, pepř
lasagne (ideálně ty, které se nemusí předvařit)
250g tvarohu (1 kostka)
220ml smetany ke šlehání (1 kelímek)
2 žloutky
200g mozzarelly
muškátový oříšek, sůl, pepř,
30g másla
10 lístků nahrubo pokrájených lístků šalvěje
50g parmezánu
1. dýni omyjte, osuště, překrojte napůl a lžící vydlabejte střed
2. zapněte troubu na 180 stupňů horkovzduch (klasickou troubu na 200)
3. dýni nakrájete na menší kostky (měl by ji být opravdu plný plech, cca 800g až kilo), rozprostřete je po plechu, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte na 20-30 minut do trouby - až je dýně měkkoučká
4. tvaroh našlehejte se smetanou a žloutky, přidejte nadrobno nakrájenou mozzarellu, přistrouhněte trochu muškátového oříšku a podle chuti osolte a opepřete
5. máslo zahřejte v pánvi a cca 3 minuty v něm opékejte lístky šalvěje
6. upečenou dýni přesypte do větší mísy a rozmačkejte vidličkou, ne úplně na kaši, ale skoro a tutam kousek :-)
7. k dýni přidejte máslo se šalvějí a zlehka promíchejte
9. troubu opět zahřejte na 180 (200) stupňů
8. do zapékací misky rozetřete na dno vrstvu tvarohu, na něj naskládejte první vrstvu lasagne, na lasagne pečlivě ve stejnoměrné vrstvě rozprostřede dýni(měla by lasagne úplně zakrýt, když někde vykukují okraje, nezměknou), pak zase lasagne, tvaroh, lasagne, dýni...
u klasických lasagne s bešamelem jako poslední vrstva dává bešamel, mně zbyla dýně, takže jsem udělala navrch dýňovou vrstvu a myslím, že to tak bylo v pořádku :-)
9. navrch rovnoměrně zasypejte nastrouhaným parmezánem
10. pečte 30 minut a před podáváním nechte alespoň 5 až 10 minut zchladnout, aby se lasagne daly dobře krájet
Žádné komentáře:
Okomentovat