neděle 15. října 2017

carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a rukolou

už jsem zase chtěla sáhnout po dýni hokkaido, ale všeho moc škodí, takže jsem místo dýně koupila červenou řepu... ale co s řepou, aby to to jedl i chlapeček, kterému se zdála podezřelá už od prvního pohledu a v jeho větě "ty jsi koupila řepu???" bylo obsaženo vše, co si o řepě myslí?
jediná možnost tedy byla kombinace s něčím, čím obvykle nepohrdne...
carpaccio z červené řepy s kozím sýrem není nic objevného, ale třeba jste ho ještě neobjevili...
a musím říct, že původní nepřátelé řepy si sami řekli o příležitostné opakování!

2 menší červené řepy
100g čerstvého kozího sýru (a klidně i víc)
dvě velké hrsti rukoly
šťáva z 1/2 limetky nebo citronu, sůl, pepř

1. řepu omyjze a zabalte do obalu, pokud máte tenký alobal, tak raději do dvou vrstev
2. horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů (klasickou na 200) a zabalenou dýni do ní dejte na hodinu a půl až dvě (záleží na velkosti - ty moje byly trochu větší a chtěly celé dvě hodiny - že je hotovo, poznáte, když vytáhnete z trouby, porozbalíte a zapíchnete třeba špejli... řepa musí být měkká, když není, zabalte a vraťte ji do trouby)
3. řepu nechte zchladnout - a k dalším krokům vřele doporučuji použít jednorázové gumové rukavice (já mám z DM) - řepa barví a to tak, že hodně...
4. sloupněte slupku, jde to skoro samo, já jsem ji částečně otřela papírovou utěrkou a zbytky jsem vzala škrabkou (tento krok jsem provedla přímo na alobalu, abych nezabarvila nic, co by nešlo umýt)
5. na hladkém plastové prkénku (aby se dobře umylo) jsem pak (stále v rukavicích) řepu nakrájela na tenoučká kolečka a přesunula ja hezky dokolečka, jedno napůl přes druhé, na talíř (teď teprve můžete rukavice odložit)
6. limetkovou šťávu rozmíchejte se solí a pepřem a rovnoměrně řepu pokapejte - když ji necháte alespoň 20 minut se zálivkou odstát, prospěje to chuti
7. navrch nadrobte kozí sýr a zasypejte rukolou...
a když navrch přidáte dobrý olivový olej, tak určitě nic nezkazíte :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat