základní těsto je v podstatě velmi podobné - stačí vám voda, droždí, mouka a olivový olej...
z půl kila mouky upečete dvě relativně velké pizzy...
základem a klasikou je Margherita - tedy rajčatová omáčka sugo, mozzarella a čerstvá bazalka...
buď si můžete uvařit domácí sugo (A) a nebo si vystačíte s rajčaty v plechovce (B)
A - pokud budete vařit domácí sugo, začněte s ním a pak se hned dejte do těsta... časově vám to vyjde přesně tak, jak potřebujete...
B - pokud použijete jen konzervovaná rajčata, stačí si omáčku nachystat, až bude těsto vykynuté, v tom případě přeskočte návod na domácí sugo a jděte rovnou na těsto :-)
na těsto:
250 ml vlažné až teplé (ne horké! )vody
21 g droždí (1/2 kostky)
500 g hladké 00 mouky (já jsem experimentovala s polohrubou a těsto bylo skvělé)
4 lžíce dobrého olivového oleje
1 lžička soli
navrch:
domácí sugo nebo rychlá rajčatová omáčka z plechovky loupaných rajčat
300 g mozzarelly
čerstvé lístky bazalky
olivový olej
A - domácí sugo
nakrájení surovin vám zabere 5 minut, pak se omáčka hodinu jen dusí pod pokličkou a pak se propasíruje a vaří ještě půl hodiny, aby zhoustla... není to tedy žádná věda a mělo by to na dvě pizzy vyjít tak akorát - v případě, že suga budete mít víc, než potřebujete, můžete si ho nechat na příště - postup k uchování najdete dole pod fotkou...
4 velká masitá rajčata
1 plechovka loupaných rajčat
1/2 cibule
1 mrkev
2 řapíky celeru
olivový olej
2 lžičky cukru
sůl
pár lístků čerstvé bazalky
- ve velké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje
- cibuli, mrkev, celer a čerstvá rajčata nakrájete na kousky
- zeleninu osmahněte na oleji - nejdřív jen cibuli na cca 3 minuty (občas promíchejte), pak přidejte mrkev a celer na další 3 minuty (opět občas promíchejte), a pak přidejte čerstvá rajčata a promíchejte
- nakonec přidejte nakrájená rajčata z plechovky i s nálevem, zeleninu promíchejte, stáhněte teplotu a duste pod pokličkou 45 minut až hodinu
- horkou směs přesuňte do vyšší nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem (a nebo múžete místo mixování propasírovat = síto nebo jemný cedník položte na hrnec nebo kastrol, omačku nalijte do síta a pomocí pohybů vařečky sem a tam po sítu propasírujete přes síto i pevnější kousky) - mixování je výrazně rychlejší a jednodušší postup...
- můžete osolit, případně osladit podle chuti
- omáčku nechte ještě cca 30 minut zlehka provařit - spíš jen lehce probublávat
- stáhněte z ohně a nechte trochu zchladnout
- na závěr přidejte do omáčky pár na jemné proužky nakrájených lístků bazalky
těsto:
1. vlažnou až mírně teplou (ale ne horkou) vodu nalijte do větší mísy
2. do vody rozdrobte droždí a rozmíchejte ho, až se téměř rozpustí
3. sůl smíchejte s moukou
4. přidejte trochu mouky (1/5) do vody a vymíchejte řídké těsto
5. postupně přidávejte další mouku a míchejte (ideální je vymíchat těsto hnětačem v robotu, ale zrovna tak to jde i obyčejnou vařečkou a pak rukama)
6. do jiné mísy dejte trochu olivového oleje (lžičku) a rukou olej rozetřete po dně a stěnách mísy
7. rukama (od oleje) přesuňte těsto do naolejované mísy, rukama od oleje pohlaďte těsto a po povrchu, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto cca hodinu a půl kynout na teplém místě
2. do vody rozdrobte droždí a rozmíchejte ho, až se téměř rozpustí
3. sůl smíchejte s moukou
4. přidejte trochu mouky (1/5) do vody a vymíchejte řídké těsto
5. postupně přidávejte další mouku a míchejte (ideální je vymíchat těsto hnětačem v robotu, ale zrovna tak to jde i obyčejnou vařečkou a pak rukama)
6. do jiné mísy dejte trochu olivového oleje (lžičku) a rukou olej rozetřete po dně a stěnách mísy
7. rukama (od oleje) přesuňte těsto do naolejované mísy, rukama od oleje pohlaďte těsto a po povrchu, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto cca hodinu a půl kynout na teplém místě
B - rychlá omáčka z konzervovaných rajčat
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- cukr a sůl
- pár lístků čerstvé bazalky
- rajčata přelijte do vyšší nádoby, přidejte olivový olej a rozmixujte tyčovým mixérem
- můžete osolit, případně osladit podle chuti a přidat pár na jemné proužky nakrájených lístků bazalky
7. připravte si pečící papír, aby velikostí odpovídal plechu
8. troubu předehřejte na 220 stupňů a nechte v ní rovnou rozpálit i plech (pozor - bez papíru!!)
9. vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé půlky udělejte bochánek
10. bochánek roztáhněte prsty a dlaněmi na podložce poprášené moukou - buď do kulata a nebo klidně do obdélníku
11. těsto přeneste na pečící papír (který máte položený na dostatečně velkém prkénku nebo válu) a ještě "doroztáhněte" (nebo to můžete zkusit ve vzduchu :-)
12. lžící rozetřete rajčatové sugo na plochu těsta, kromě okrajů
13. na sugo rozložte plátky mozzarelly
14. celou pizzu navrch zakápněte olivovým olejem
15. a teď velmi opatrně - vytáhněte rozpálený plech z trouby a položte na něj papír s pizzou (dejte si prkno s pizzou těsně vedle plechu - jediný bezpečný způsob jak přenést papír s pizzou na plech je uchopit ho za dva protilehlé rohy a přesunout ho na plech jedním rychlým a jistým pohybem) a rychle a opět opatrně vraťte plech do trouby (já jsem si plech ve finále otočila "vzhůru nohama" - a vlastně to asi dává smysl - pizza si na něm hezky hověla... )
16. pečte cca 15 minut, až zezlátnou okraje
17. navrch ještě přidejte čerstvé balzalkové lístky nakrájené na proužk
p.s.
zkoumala jsem různé postupy a například Ital Emanuel dělá těsto na pizzu velmi obdobně, jen používá hladkou mouku, ale velmi zásadní rozdíl je v tom, že místo kynutí v teple dává těsto zabalené ve folii na 12 hodin do lednice... tak to mohu vyzkoušet příště, až mě někdy večer napadne, že druhý den k obědu bude pizza :-)
p.s.s.
když se chystala recept zařadit pod štítky, došlo mi, že když jeden štítek má název "quiche a pizza"takže recept na pizzu už tady asi je... a opravdu ano - je z roku 2011 a kupodivu je to recept na těsto se sušeným droždím, které já téměř vůbec nepoužívám... tak řekněme, že tohle těsto je víc "italské" :-)
jak uchovat sugo:
- potřebujete sklenici (nebo sklenice) se šroubovacím víčkem, kterou umyjete - ideálně v myčce, nebo ručně, v obou případech sklenici na závěr vypařte horkou vodou (vlijte trochu vařící vody do sklenice a jakmile se zevnitře orosí, vodu vylijte a sklenici je nechte uschnout, už ji neotírejte!)
- omáčku přiveďte k varu, naběračkou opatrně přendejte do sklenice, cca 1 cm po okraj, po naplnění okraj sklenice otřete čistým ubrouskem, víčko dobře utáhněte a sklenici otočte dnem nahoru a nechte vychladnout
- vychladlou sklenici pak uložte do lednice a budete mít sugo připravené napříště, ať už na pizzu, nebo třeba do těstovin...
Žádné komentáře:
Okomentovat