neděle 10. září 2017

foccacia s rozmarýnem a s olivami

italská foccacia je prostě dobrá... a věřte mi, že naprosto stejně dobrou si upečete sami, protože je tak jednoduchá, že se na ní nedá nic zkazit... a potřebujete pouze vodu, droždí, mouku, olivový olej a sůl a čerstvý rozmarýn... to je základ na klasickou foccaciu, do které už nemusíte přidávat vůbec nic a nebo můžete přidat olivy - černé nebo zelené nebo klidně oboje...

400 ml vlažné vody
21g droždí (1/2 kostky)
500 g hladké mouky
lžička soli
cca 6 lžic dobrého olivového oleje
4 větší snítky rozmarýnu
cca 40 oliv (bez pecek)

1. vlažnou až mírně teplou (ale ne horkou) vodu nalijte do větší mísy
2. do vody rozdrobte droždí a rozmíchejte ho, až se téměř rozpustí
3. sůl smíchejte s moukou
4. přidejte trochu mouky (1/5) do vody a vymíchejte řídké těsto
5. postupně přidávejte další mouku a míchejte (ideální je vymíchat těsto hnětačem v robotu, ale zrovna tak to jde i obyčejnou vařečkou) - těsto je hodně měkké a tak je to správně...
6. do jiné mísy dejte trochu olivového oleje (lžičku) a rukou olej rozetřete po dně a stěnách mísy
7. rukama (od oleje) přesuňte těsto do naolejované mísy, rukama od oleje pohlaďte těsto a po pvrchu, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto cca hodinu kynout  na teplém místě
8. olivy nechte okapat na cedníku, ze snítek rozmarýnu stáhněte (odshora dolů) jednotlivé lístečky a připravte si na plech papír na pečení
10. troubu si předehřejte na 220 stupňů
11. nakynuté těsto přeneste na lehce pomoučněnou podložku a rozdělte ho napůl
12. z každé půlky udělejte bochánek, rozmáčkněte ho naplacato, přesuňte na plech a ještě rukama upravte na hezky kulatou a ne moc vysokou placku (o malinko víc než velikosti talíře)
13. těsto pokropte polovinou oleje, rukou rozetřete olej po placce a prsty obou rukou vymačkejte do těsta důlky, olej se tak do těsta hezky zapracuje (můžete přidat ještě lžíci oleje navíc)
12. do těsta rovnoměrně vmačkejte polovinu oliv, mezi ně polovinu lístků rozmarýnu a navrch ještě lehce osolte nebo pohoďte hrubozrnou solí
13. pokud máte velkou troubu a tedy i velký plech, vejdou se vám na něj obě placky, pokud ne, upečte nejdřív jednu (trvá to cca 15 minut, až povrch zezlátne) a s druhým bochánkem počkejte, placku z něj udělejte až před dopečením první foccacii, aby vám zbytečně moc nevykynula...
14. navrch můžete a nemusíte ještě pomocí mašlovačky potřít olivovým olejem


Žádné komentáře:

Okomentovat