neděle 3. září 2017

masové kuličky v rajčatové omáčce

jak je vidět, posledních 8 měsíců jsem jaksi neměla čas... nejen psát, ale v podstatě ani vařit...
a docela mi to už chybělo...
mleté maso jsem původně koupila na burgery, ale to není žádné vaření... jen moc nevím, kam je zařadit... česká klasika to zrovna není, ale italské masové koule to taky nejsou... i když špagety se zdají být ideální přílohu i tak :-)

na kuličky:
1/2 kg mletého masa (cca 2/3 hovězího a 1/3 vepřového)
1 vejce
3 stroužky česneku utřeného s 1/2 lžičkou soli
8 lístků šalvěje
2 snítky tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř

na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
3 šalotky
1 lžíci třtinového cukru
2 stroužky česneku
3 snítky rozmarýnu
4 velká masitá rajčata
1 plechovka loupaných krájených rajčat
1/4 lžičky mixed spice z M&S (nebo jen skořice) - není nutné
sůl a čerstvě mletý pepř
pár lístků bazalky

1. do masa přidáme vejce, utřený česnek a nasekané bylinky, osolíme a opepříme, dobře rukama prohněteme a necháme chvíli odležet
2. ve velké pánvi (wok) zahřejeme olej, šalotku nakrajíme nadrobno a necháme ji na oleji zesklovatět
3. rajčata dáme do misky a zalijeme je vařící vodou tak, aby byla potopená
4. česnek nakrájíme také nadrobno a cca po 5 minutách přidáme k cibuli a přihodíme rozmarýn a lžíci cukr, který necháme cca 5 minut (občas promícháme) zkaramelizovat
5. rajčata na vršku zlehka nařízneme ostrým nožem, sloupneme slupku a nakrájíme na kostičky
6. nakrájená rajčata i rajčata z plechovky přidáme k cibuli a česneku, promícháme, přikryjeme pokličkou, stáhneme na minimum a necháme dusit
7. z masa vytvarujeme kuličky - velikost je na vašem uvážení - já dělám malé, cca velikosti vlašského ořechu, ale klidně si můžete ukoulet velikost ping-pongových míčků :-)
8. koule vložíme omáčky a necháme je v ní pod pokličkou dusit cca 40 minut - během té doby je 2x - 3x jen zlehka promíchneme, aby se otočily
9. protože maso pustí do omáčky hodně šťávy, je ideální ji promixovat, což samozřejmě znamená, že se nejdřív musí vylovit koule - nenapichujte na vidličku - mohly by se rozpadnout, ani nenabírejte lžíci - nabrala by se i omáčka - opatrně je vylovte třeba dřevěnou špachtlí... a vylovte i rozmarýn...
10. dejte vařit vodu na špagety
11. omáčku rozmixujte ponorným mixérem, přidejte mixed spice, osolte, opepřete 
12. omačku znovu přiveďte do varu, nechte minutu provařit a vložte koule zpět do omáčky
13. uvařte špagety (na skus :-)
14. před podáváním posypejte omáčku s koulemi na proužky nakrájeným lístky bazalky



Žádné komentáře:

Okomentovat