čtvrtek 22. prosince 2016

marokánky

ještě jedno cukroví na poslední chvíli... nemusíte zpracovávat těsto, suroviny se jen smíchají a svaří a pak už jen šup do trouby...
peču je už několik let, ale vždycky jsem přidávala mléko nebo přisypávala mouku - letos jsem poměry konečně vychytala :-)

marokánky jsou barevné a kombinace ořechů, ovoce a čokolády je super... 
téměř "zdravé" cukroví :-)

250 ml mléka, 25 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 20 g másla
150 g oloupaných mandlí, 100 g kandované pomerančové kůry (ideální trojbarevná směs), 100g brusinek, 50 g vlašských ořechů
100g kvalitní hořké čokolády

ořechy můžete použít lískové, místo kandovaného ovoce třeba sušené meruňky - kombinujte podle chuti a barev, jen zachovejte celkové množství a poměr napůl tvrdé a napůl měkké suroviny...

1. oloupané mandle nakrájejte podélně na proužky
2. brusinky pokrájejte
3. kandované ovoce nakrájejte jen pokud jsou kostičky velké, drobné nechte
4. vlašské ořechy nahrubo pokrájejte
5. v dostatečně velkém kastrůlku (přijdou do něj postupně všechny suroviny kromě čokolády) smíchejte metličkou mléko s moukou, přidejte cukr a máslo 
6. za stálého míchání zahřejte k varu a 3 minuty provařte do zhoustnutí
7. stáhněte ze sporáku a vmíchejte ořechy a ovoce, dobře promíchejte a nechte vychladnout
8. troubu předehřejte na 180 (horkovzduch na 160) stupňů
9. na plech vyložený pečícím papírem tvořte lžičkou ploché hromádky, dotvarujte je druhou lžičkou nebo prstem
10. vložte do trouby a pečte 15 - 20 minut, až mandle zezlátnou
11. nechte zchladnout
12. čokoládu rozehřejte ve vodní lázni (nalámejte ji do misky, kterou vložíte do pánve s vodou a zahřívejte, až se čokoláda rozpustí - nevařte!!!)
13. marokánky otočte a spodní hladkou stranu potřete čokoládou (ideální je silikonová "mašlovačka", ale jde to i příborovým nožem...)
14. polevu nechte přes noc ztuhnout 

Žádné komentáře:

Okomentovat