neděle 10. září 2017

bezlepková foccacia s rozmarýnem a olivami

pekla jsem chlapcům k večeři foccaciu a rovnou jsem zkusila i bezlepkovou variantu...
jen jsem vyměnila pšeničnou mouku za Jizerku a přidala olej i do těsta - těsto má dost jinou konzistenci než to z pšeničné mouky, chvíli jsme byla trochu skeptická, ale placka z těsta vytvořit šla a dopadlo to skvěle... musela jsem se hodně krotit, abych foccaciu nesnědla celou, i ta půlka (a ještě namáčená v olivovém oleji, který jsem si nalila na talířek... ) byla až dost... ale chutnalo to prostě božsky :-)

jestli si foccaciu upečete jen s rozmarýnem, nebo s rozmarýnem a olivami, to je už na vás...
pokud s olivami, tak bez pecek a je jedno, jestli s černými, se zelenými nebo jestli je smícháte...

220 ml  vlažné vody
10g droždí (1/4 kostky)
2 lžíce olivového oleje
300 g bezlepkové mouky Jizerka
3/4 lžičky soli
3 lžíce dobrého olivového oleje
1 velká snítka rozmarýnu
cca 25 oliv
sůl (hrubozrnná)
olej na potření

1. vlažnou až mírně teplou (ale ne horkou) vodu nalijte do větší mísy
2. do vody rozdrobte droždí a rozmíchejte ho, až se téměř rozpustí a přidejte 2 lžíce olivového oleje
3. sůl smíchejte s moukou
4. přidejte trochu mouky (1/3) do vody s droždím a olejem a vymíchejte řídké těsto
5. postupně přidávejte další mouku a míchejte - ideální je vymíchat těsto hnětačem v robotu
6. do jiné mísy dejte trochu olivového oleje (lžičku) a rukou olej rozetřete po dně a stěnách mísy
7. rukama (od oleje) přesuňte těsto do naolejované mísy, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto cca hodinu kynout  na teplém místě
8. olivy nechte okapat na cedníku, ze snítky rozmarýnu stáhněte (odshora dolů) jednotlivé lístečky a připravte si na plech papír na pečení
10. troubu si předehřejte na 220 stupňů
11. z těsta udělejte bochánek, rozmáčkněte ho naplacato, přesuňte na plech a ještě rukama upravte na hezky kulatou placku (velikosti pizzy)
13. těsto pokapejte olejem, rukou rozetřete olej po placce a prsty obou rukou vymačkejte do těsta důlky, olej se tak do těsta hezky zapracuje
12. do těsta rovnoměrně vmačkejte olivy, mezi ně lístky rozmarýnu a navrch ještě lehce osolte nebo pohoďte hrubozrnou solí
13. pečte cca 20 minut, až povrch zezlátne
14. horkou foccaciu ještě s pomocí mašlovačky potřete olivovým olejem

Žádné komentáře:

Okomentovat