středa 21. prosince 2016

vánočka

tak tady je slíbená vánočka - zítra si nakupte suroviny a v pátek je den D na pečení, abyste ji na Štědrý dne mohli posnídat :-)

a hlavně zapomeňte na všechny pomluvy, které jste kdy o pečení vánočky slyšeli... těsto není žádná věda, jen upletení spodního dílu ze čtyř dílů vyžaduje trochu zamyšlení - pokud máte po ruce muže, svěřte mu to, většinou jim to jde a navíc jsou na spolupráci při tak důležité činnosti jako je pečení vánočky náležitě hrdí :-)


já vánočku peču z kila mouky, ale je to opravdu dost velká vánočka - na plech ji dávám z rohu do rohu... takže pokud chcete "normální" dvou až tříosobní vánočku - jděte do polovičních dávek...

1 kg polohrubé mouky, 60g droždí, 150g cukru (já dávám třtinový), 250 g másla, 250ml mléka, 4 žloutky, 10g soli, 5g prášku do pečiva, citronová kůra z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, 100g rozinek (alespoň 2 hodiny, ale klidně i přes noc namočených v rumu), 100g mandlí a já přidávám ještě 50 g marcipánu nakrájeného na kostičky (není to nutné, ale je to dobré :-), 1 vejce na pomašlování

5 špejlí

kynuté těsto chce teplo - vejce a mléko a nejlépe všechny suroviny si tedy vyndejte z lednice alespoň půl hodiny dopředu, aby nebyly studené. 


1. nejdřív si připravíte kvásek - droždí se rozdrobí do misky, přidá se k němu 1/2 polévkové lžíce cukru a 2-3 polévkové lžíce vlažné (ne horké, ne studené) vody - zakryje se se a nechá v teple vzejít (kvásek a pak i těsto musí kynout na teplém místě a hlavně nesmí ofouknout - neotvírejte na ně okno a pozor na průvan :-) ideálně dejte mísu třeba na židli k topení...)
2. rozehřejte máslo - v malém kastrůlku na nízkou teplotu - máslo nakrájené na kousky se při nízké teplotě rozpustí, ale nestihne se moc zahřát - v každém případě ho nechte zchladnout
3. do velké mísy (máte-li robota, tak do jeho mísy) dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a promíchejte
4. mléko nalijte do hrnku a metličkou nebo vidličkou v něm rozšlehejte žloutky
5. vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo přidejte do mísy a lehce promíchejte vařečkou
6. mléko se žloutky postupně (natřikrát) přilijte do mísy a vždy promíchejte vařečkou
7. zpracujte těsto nejdřív vařečkou, potom ho vyklopte na vál nebo pracovní desku lehce poprášenou moukou a rukama zapracujte slité rozinky a na kostičky nakrájený marcipán
8. rukama dobře a důkladně zpracujte těsto - mělo by být husté, hladké a lesklé

(do robota můžete k mouce s ostatními sypkými surovinami přidat kvásek, máslo a mléko s vejci najednou a jen zapnout hnětač - rozinky a marcipán přidejte až ko konci)
9. zpracované těsto dejte zpět do mísy 
(pokud jste těsto zpracovali v robotu, dejte ho kynout do jiné, širší mísy), přikryjte utěrkou a nechte 3 hodiny kynout na teplém místě - za tu dobu těsto vařečkou 2x až 3x převalte

10. plech vyložte papírem na pečení 
11. těsto si rozdělte na 9 zhruba stejných dílů, z těch rukama zlehka vyválejte dlouhé válečky (prameny)

12. připravte si vedle sebe první čtyři prameny (když si představíte, že vánočka je na plechu z rohu do rohu, tak spodní prameny by měly zhruba tak dlouhé) - prameny se zaplétají od středu, nejprve na jednu stranu a pak na druhou... princip je takový, že krajní pramen přeložíte přes vedlejší, pod dalším ho protáhnete spodem a pak zase přeložíte vrchem... (zadejte si do googlu pletení vánočky ze 4 pramenů - když uvidíte fotku, dáte to bez problémů, já si taky každý rok otevírám svoji starou kuchařku, kde takovou fotku mám :-) - na konci prameny spojte, ohněte dospodu a zamáčkněte. základnu vánočky přesuňte na plech a hranou ruky ji po celé délce uprostřed trochu zmáčkněte (aby na ni další díl hezky dosedl)
13. následuje zapletení tří pramenů (měly by být o kousek delší než připravená "základna" - to už je brnkačka, obyčejný cop, jen se zase plete od středu... zapletený položte na základnu, na obou koncích zahněte pod základnu... opět uprostřed lehce zmáčkněte hranou ruky
14. poslední díl je ze dvou pramenů - stočený ho položíte na vrch a konce opět zahnete dolů pod základnu (délka pramenů odpovídá velikosti základny včetně jejich založení pod základnu)
15. teď drobná vychytávka - špejle zalomte, aby byly jen o kousek vyšší než vánočka a zapíchněte do vánočky na obou krajích, uprostřed a ještě klidně mezi - vánočka se vám nerozjede
16. vánočku nechte ještě půl hodiny kynout
17. 1/3 mandlí nahrubo nožem nasekejte, 2/3 nechte vcelku
18. rozšlehejte vidličkou vajíčko v hrnku
19. troubu zapněte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů)
20. vánočku potřete rozšlehaným vejcem, celé mandle zapíchejte do vánočky, do všech možných mezírek mezi zapleteným prameny a ještě ji posypejte nahrubo nasekanými mandlemi
21. vložte plech s vánočkou do vyhřáté trouby - po cca 10 minutách povrch zrůžoví, zmírněte teplotu na 160 (horkovzduch 150) stupňů, na vánočku opatrně položte alobal, který můžete a nemusíte lehce potřít máslem (nevytahujte ale v žádném případě plech z trouby a hlavně nebouchejte dvířky od trouby) - pokud nechcete strkat ruce do horké trouby, přikryjte raději vánočku alobalem předtím, než ji do trouby vložíte
22. pečte dalších 40 minut
23. stáhněte opatrně z vánočky alobal a pečte ještě 10 minut  (celkem se peče hodinu)
24. zkuste špejlí - když vyjde z těsta suchá, je hotovo, jinak ještě 5 minut přidejte (ale ta hodina je vyzkoušená a to v různých troubách)

25. zlehka poprašte moučkovým cukrem


Žádné komentáře:

Okomentovat