pondělí 24. října 2016

gratinované brambory se smetanou, sýrem a hráškem

večeře téměř bez práce - příprava vám nezabere víc než 15 minut, na zapečení je pak potřeba
50 - 60 minut, ale mezitím můžete brambory v troubě zanechat osudu a věnovat se něčemu jinému :-)

8 - 10 středně velkých brambor, 1 větší cibule, hrnek mraženého hrášku, 200ml smetany ke šlehání, 200ml mléka, 2 vajíčka, 250g chuťově výrazného sýru

1. brambory oloupejte, nakrájejte je na tenká kolečka, propláchněte je na cedníku a nechte okapat
2. zapněte troubu na 180 (200) stupňů
3. cibuli nakrájete na 1/4 kolečka
4. sýr nastrouhejte nahrubo
5. smíchejte smetanu s mlékem a vidličkou v tekutině rozšlejte obě vajíčka, sůl a pepř
6. pekáček vymažte po dně a dokola kouskem másla
7. brambory, cibuli, hrášek a sýr promíchejte v míse a vyklopte do pekáčku
8. zalijte smetanou s mlékem a vajíčky (tekutina by měla dosahovat těsně k vrchní vrstvě brambor
(pokud to tak není přidejte trochu smetany nebo mléka)
9. zapékejte 50 - 60 minut - záleží na tom, jak tence jste brambory nakrájeli - musíte vidličkou opatrně jedno kolečko brambory vytáhnout a zkusit, jestli je měkká)


Žádné komentáře:

Okomentovat