sobota 1. října 2016

vdolečky

zbyla mi v lednici skoro celá kostička droždí, protože do knedlíků se dává jen 1/4. 
co s ním? kynutého co? a hop - na facebooku na mě vyskočil recept Apetitu na vdolečky.
upravila jsem ho jen malinko - výsledkem jsou nadýchané voňavé vdolky, které se, zřejmě díky té nadýchanosti, velmi rychle vypařují :-) 

jo a tyhle vdolky chutnají jako buchty právě vytažené z trouby :-)

na kvásek: 
30g droždí, lžíce hl. mouky, lžíce cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka

ostatní suroviny na těsto:
45g másla, 40g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z citronu, lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu, špetka soli, 400g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 200ml mléka

na smažení:
olej

k podávání:
marmeláda a zakysaná smetana nebo jogurt

1. droží rozdrobte do misky, promíchejte s cukrem a moukou, přimíchejte mléko, misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (v teple)
2. ve velké míse utřete máslo s cukrem a vanilkových cukrem do pěny
3. přidejte citronovou kůru a šťávu, přidejte rum a promíchejte
4. přidejte mouku, sůl, kvásek a mléko a zpracujte těsto (robotem nebo rukama) do koule
5. nechte těsto kynout cca 60 minut v teple (objem těsta se zdvojnásobí)
6. vyválejte placku cca 1,5 cm vysokou a skleničkou vykrájejte kolečka (třeba sklenička na víno se hezky drží za nožičku :-) a vykrajujte těsně vedle sebe, ať máte co nejmenší odkrojky - mně to vyšlo na 12 kousků a z odkrojků jsem ještě "slepila" 4 další (nevypadaly tak úhledně jako ostatní, ale po usmažení se to ztratí...
7. vdolečky rozložte na pečící papír poprášený moukou a nechte ještě 15 minut kynout
8. rozehřejte olej v hlubší pánvi - musí ho být vyšší vrstva, aby se vdolky potopily cca do půlky
9. do každého vdolku udělejte prsty doprostřed důlek (2x2 prsty :-)
10. do hlubší pánve hoďte ždibeček těsta - když se kolem něj začnou dělat bublinky, je olej dostatečně rozehřátý 
11. opatrně vložte vdolky důlkem dolů! stáhněte teplotu a smažte 3-4 minuty - musíte vidličkou vdolek nadzvednout a nakouknout, jakmile je zlatý (kromě důlku, ten zůstane světlý), otočte a smažte další 3-4 minuty
12. já usmažené vdolky na chvilku odkládám na vrstvu papírových utěrek, aby odsály přebytečný olej...
13. do důlku dejte pořádnou lžičku marmelády (třeba borůvkové) a lžičku jogurtu nebo zakysané smetany


Žádné komentáře:

Okomentovat