pondělí 17. října 2016

rizoto s dýní

s dýní jsme pro letošní podzim ještě neskončili, protože jsem nedávno zjistila, že mi tu chybí jeden z mých oblíbených dýňových receptů - na dýňové rizoto...

a jako obvykle je to jednoduché - obyčejné rizoto, do kterého se zamíchá v troubě upečená dýně hokkaido. pravda, je tu pár drobností, které to obyčejné rizoto s obyčejnou dýní posunou do chuťových výšin - jsou to olivový olej, med, šalvěj, zakysaná smetana a citron - takže vlastně taky samé obyčejné věci :-)

1kg dýně hokkaido, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, sůl a pepř
400g rýže na rizoto, 4 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 4 řapíky celeru, 150ml bílého vína, cca litr a 1/4 horkého zeleninového vývaru, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce zakysané smetany, asi 10 lístků šalvěje, sůl a pepř

1. troubu předehřejte na 200 stupňů
2. dýni nakrájejte na středně velké kousky a rozložte ji na plech vyložený pečícím papírem
3. pokapejte ji olejem a medem, osolte a opepřete a dejte na 20 - 30 minut do trouby (po 15 minutách dýni na plechu opatrně promíchejte)
4. cibuli nakrájejte nadrobno a cca 3 minuty ji (nejlépe v hluboké pánvi) opékejte na rozehřátém olivovém oleji - občas promíchejte
5. k cibuli přidejte na malé kousky nakrájené řapíky celeru a opékejte ho s cibulí další 2 minuty - a zase občas promíchejte
6. k cibuli a celeru přisypte rýži a chvíli (stačí minutu) ji míchejte, aby se prohřála
7. přilijte víno a míchejte, dokud se víno neodpaří
8. přidejte cca 250ml vývaru a občas promíchejte ož do odpaření tekutiny, pak přidejte další vývar a míchejte a tento postup opakujte, až spotřebujete všechen vývar (a pokud se vám rýže nezdá dost měkká na skus, přidejte ještě vývar)
9. z pečícího papíru přesuňte upečenou dýni do rizota a zlehka promíchejte
10. podle potřeby osolte, opepřete a vmíchejte zakysanou smetanu
11. přidejte šťávu z 1/2 citronu, ochutnejte a případně přidejte šťávu i z druhé půlky
12. posypejte nasekanou šalvějí

Žádné komentáře:

Okomentovat