neděle 23. října 2016

indický dhál z červené čočky

dhál je pecka - voňavá dobrota pro nadcházející sychravé dny... navíc velmi jednoduchá a rychlá. díky všemu koření má dhál nejen vyváženou chuť a úžasné aroma, ale taky trochu pálí... ne moc, jen tak hezky. pokud neradi pálivé jídlo, vynechte chilli - vše ostatní unesete :-)

1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 větší hrnek (300ml) červené čočky, 4 stroužky česneku, kousek strouhaného zázvoru (můžete ho vynechat), plechovka krájených rajčat, 4 hrnky zeleninového vývaru
koření: lžička (roasted) kari, lžička kurkumy, lžička mletého římského kmínu, lžička drceného chilli

a na dochucení
lžička (roasted) garam masaly, šťáva z 1/2 limetky, sůl, pepř, případně podle chuti trochu smetany
a navrch nasekaný koriandr - ten se samozřejmě dá vynechat, ale s ním je to nejvíc "ono"

1. cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku (a zázvor) nasekáme také nadrobno
2. olej rozehřejem v hrnci a 2 minuty opékáme cibuli, přidáme česnek (a zázvor) a minutu mícháme
3. přidáme chilli, kari, kurkumu, římský kmín a jen krátce mícháme, aby se koření nepřipálilo
4. přidáme rajčata a promícháme
5. přidáme čočku a důkladně promícháme
6. přilijeme horký vývar, promícháme a necháme cca 30 minut provařit
7. konzistence dhálu je někde mezi polévkou a kaší, pokud máte dhál příliš hustý, můžet přilít trochu vývaru
8. na závěr přidejte garam masalu a podle chuti  citronovou šťávu
9. správná příloha je rýže nebo čapátí (recept už mám, ale ještě jsem je nezkoušela) - za mě se dají v klidu nahradit libanonským chlebem nasucho opečeným na pánvičce

jak moc je to dobré, tak to není fotogenické :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat