neděle 9. října 2016

gratinované "francouzské" brambory

i když jsem celou dobu měla v plánu napsat jen gratinované brambory, pravdou je, že my gratinovaným bramborám říkáme francouzské a to už jim nikdo neodpáře... 

myslím si, že dohadovat se o tom, co do českých francouzských brambor patří by bylo marné, shodli bychom se asi jen na bramborách, jenže pak bychom se zcela jistě posekali o to, jestli mají být brambory dopředu uvařené a nebo jestli se zapékají syrové :-)


nikomu neberu jeho verzi a předkládám tu svoji - smetanové brambory provoněné slaninou, cibulí a sýrem, který navrchu vytvoří opečenou krustičku a čerstvě nakrájená pažitka už jen bonus a letmé pohlazení pro chuťové pohárky...


já jsem tedy zcela zásadně pro gratinování syrových brambor, už jen proto, že nevidím důvod, proč bych měla brambory nejdřív vařit... spíš právě naopak - nejen že se v troubě krásně upečou, ale také do sebe nasáknou smetanu a všechny další chutě a vůně... a to nemluvím o tom, že si ušetříme práci a hlavně čas!


množství brambor i ostatních surovin, které uvádím, mi vyšlo zcela přesně do hranaté zapékací mísy velikosti 34x20cm...


1,20 kg středně velkých brambor, omytých a odrbaných (měla jsem původně odvážené přesně kilo, ale jednu bramboru jsem musela přidat) 200g libové slaniny, 1 velká nebo 2 menší cibule, 200g sýru gouda (nebo 45% eidamu), 

300ml smetany ke šlehání, 4 vajíčka, sůl, pepř, pažitka

1. slaninu jsem nakrájela na kostičky (část, která byla tučná, jsem také nakrájela a dala si ji stranou)

2. cibuli jsem nakrájela na tenká půlkolečka (měla jsem velkou cibuli, tak jsem je ještě přepůlila)
3. rozehřála jsem nasucho pánev a dala opékat nejdřív tučné kousky slaniny cca na 3 minuty
4. pak jsem přidala libovou slaninu a opékala další 2 minuty (slaninu je třeba občas promíchat)
5. ke slanině jsem přidala cibuli a opékala ještě 5 minut, mírně do hněda
6. zatímco se slanina a cibule opékaly:
- nastrouhala jsem sýr na hrubém struhadle a rozdělila si ho na 4 hromádky
- vymazala jsem zapékací mísu - kouskem studeného másla jsem ji objela dokola a pěkně po celém dně
- ve smetaně jsem rozšlehala vejce 
7. slaninu s cibulí jsem odstavila, aby trochu prochladla a zapnula jsem horkovzdušnou troubu na 180 (= klasická 200) stupňů 
8. nakrájela jsem brambory na 1/2cm kolečka
9. slaninu jsem si na pánvi rozdělila na 3 hromádky
10. na dno mísy jsem vyskládala první vrstvu brambor (brambory skládejte kouskem přes sebe, jako kapří šupiny, aby mezi kolečky nevznikaly mezery, do případných mezer nastrkejte "prdelky" brambor)
11. brambory jsem osolila a opepřila čerstvě mletým pepřem, rozházela jsem po nich jednu třetinu slaniny s cibulí (nejlíp to jde rukou) a jednu čtvrtinu sýru a zalila jsem je cca 1/4 smetany s vejci
12. pak jsem dala další vrstvu brambor, slaninu, sýr, smetanu a pak jsem to celé ještě jednou zopakovala
13. pokud máme stejnou velikost zapékací mísy a zhruba stejně velké brambory, mělo by nám to vyjít stejně, tedy na tři vrstvy brambor, na které navršíme slaninu, sýr a smetanu a na čtvrtou vrchní bramborovou, která se už jen zalije poslední částí smetany (čtvrtou hromádku sýra si zatím dejte stranou) - všechny vrstvy brambor, kromě té poslední, by měly zalité smetanou s vejci (tj. v tekutině ponořené) - pokud vám to v rámci jiné velikosti zapékací mísy nevyšlo, přilijte trochu smetany (případně mléka)
14. brambory dejte na 50 minut do trouby
15. po 50 minutách by brambory měly být měkké - posypte je poslední vrstvou sýru a dejte jim ještě posledních 15 minut v troubě
16. po vyndání z trouby zasypejte povrch nasekanou pažitkou a nechte chvíli zchladnout - budou se vám lépe krájet

a kolik je na gratinované brambory potřeba času? na přípravu počítejte 30 minut plus hodinu (a 5 minut) na pečení... 



Žádné komentáře:

Okomentovat