pondělí 24. října 2016

pečená dýně s bramborami a šalvějovým máslem

pečená zelenina v podzimní verzi - dýně, brambory, šalotka, česnek a bylinky - na talíři dotažená šalvějovým máslem.

8 brambor, 1/2 dýně hokkaido (cca 700g), 12 cherry rajčátkek, 4 šalotky, 8 stroužků česneku, 4 větvičky rozmarýnu, 8 větviček tymián a 8 lístků šalvěje, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

šalvějové máslo
2. lžíce olivového oleje, velká hrst lístků šalvěje, 2 stroužky česneku, 50 g másla, mořská sůl

1. brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na klínky
2. dýni jen omyjeme, nakrájíme na proužky a ty pak na kostky - sousta, ale spíš větší
3. šalotky oloupeme a podélně přepůlíme
4. česneky oloupeme
5. troubu předehřejeme na 180 (200) stupňů
6. zeleninu a bylinky dáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme rukama, aby se zelenina obalila olejem
7. vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut (až jsou brambory měkké)
8. mezitím si připravíme šalvějové máslo - rozehřejeme olej a vložíme do něj nadrobno nakrájenou šalvěj a česnek a chvíli opékáme
9. pak z pánve ybereme pinzetou česnek a dáme stranou, šalvěj vybereme také, ale dáme ji ještě na chvíli na kousek pečícího papíru okapat od oleje - pak je společně rozmixujeme
10. změklé máslo dáme do misky, přidáme rozmixovaný česnek a šalvěj, utřeme máslo dáme alespoň na 10 minut ztuhnout do mrazáku
11. při podávání dejte misku s máslem na stůl, můžete si lžičku másla dát navrch na zeleninu a nebo si naopak lžičku másla dát na talíř a kousky horké zeleniny v něm smáčet


Žádné komentáře:

Okomentovat