neděle 2. října 2016

špenátový závin se třemi druhy sýrů

měla jsem, po všech těch oranžových dýňových experimentech, chuť změnit barvu, a to tak, že na zelenou, tedy na špenát - a zcela konkrétně na špenátový závin... 
nedávno jsem si totiž vzpomněla na závin, který dělal moravský děda mojí kamarádky Míši... pravda, ten byl se špenátem a s klobáskou uprostřed, ale bez klobásky se ráda obejdu - sýry lepší :-)
nevím, jestli děda používal listové těsto, nebo nějaké jiné, já jsem vyzkoušela jedno hodně jednoduché. je super, jen je hodně pružné, takže když se válí, má tendenci se pořád smršťovat. takže jsem ho do požadovaného obdelníku spíš roztáhla, než vyválela. ale na druhou stranu se díky svojí pružnosti netrhá, jen ho nesmíte vytáhnut úplně dotenoučka...

těsto:

400g hladké mouky, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 200ml ledové vody
p.s. v rámci zjednodušení a zrychlení se připouští kupované listové těsto (pokud rozválený plát, tak 2 balení a nebojte se, i ve dvou to zvládnete), ale tohle těsto je opravdu rychle hotové a budete mít radost, že jste ho vyrobili vlastníma rukama!

náplň:

4 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 450g mraženého listového špenátu, 6 plátků sýru (gouda, ementál), 200g sýru (brie, camembert), 30g parmezánu, 50g vlašských ořechů

plus 1 vajíčko na potření - tohle těsto se dá potřít i olejem, ale já mám pocit, že vajíčko víc jistí těsto před prasknutím...


a ještě žádaný časový odhad: příprava all inclusive až do okamžiku vložení plechu se dvěma záviny do trouby maximálně hodina, pečení 30 minut...


1. suroviny na těsto zpracujte v robotu nebo ručně na hladké kompaktní těsto a nechte ho odpočívat při pokojové teplotě, mezitím si připravte náplň:

2.  cibuli nakrájejte najemno a česnek nasekejte
3. zahřejte olej v hlubší pánvi a cca 5 minut na něm cibuli s česnekem opékejte
4. do pánve vsypte špenát a nechte ho prohřát
5. osolte a nechte zchladnout (pokud máte ve špenátu vodu, shrňte špenát k jedné straně pánve a tu nakloňte tak, aby byl špenát nahoře a něčím ji podložte - voda steče ke druhé straně a můžete ji buď vybrat lžící nebo odsát kuchyňskými utěrkami - voda ve špenátu je zcela nežádoucí!)
6. těsto si rozdělte na polovinu - nejdřív udělejte jeden závin, pak druhý: 
7. vyválejte obdélník - délku by měl mít cca 30-33cm a na šířku cca 20cm (pokud nemáte váleček, věřte, že těsto se dá rozválet i lahví s vínem nebo od vína :-)
8. do středu obdélníku položte těsně vedle sebe (na výšku) 3 plátky sýra (nevynechávejte, protože sýr udělá špenátu "podložku" a těsto se nepromáčí)
9. na sýr rozprostřete polovinu špenátu - nechte ale volné kraje, na obou kratších a na delším kraji blíž k vám 3 cm, na delším kraji dál od vás 5cm
10. špenát posypejte polovinou na kostičky nakrájeného plísňového sýra, polovinou nahrubo nasekaných ořechů a polovinou strouhaného parmezánu
11. závin zarolujte směrem od sebe, s citem, ale pevně
12. dlouhý spoj jemně přimáčkněte, kratší strany zahněte směrem nahoru a taky přimáčkněte
13. závin překulte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby spoje zůstaly vespodu
14. předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 (klasickou na 200) stupňů
14. stejně postupujte s druhou polovinou těsta a surovin
15. oba záviny potřete rozšlehaným vejcem
16. pečte cca 30 minut
(před podáváním nechte 10 minut stát, aby šel závin dobře krájet)





Žádné komentáře:

Okomentovat