pondělí 26. září 2016

rychlé těstoviny s rajčaty a olivami (variace na omáčku alla puttanesca)

znáte to - je za půl hodiny čas na oběd a žádný nápad... ale předpokládám, že těstoviny, rajčata v plechovce a sklenici s olivami, najdete, stejně jako já, doma vždycky... zrovna tak i parmezán... a o česneku nepochybuji vůbec :-)

a pokud jste dobře zásobeni, najdete třeba i chilli papričku, ančovičky a kapary - v tom případě můžete připravit originál omáčku alla puttanesca...

4 porce:

400g těstovin (spagetti, penne, fusilli, parpadelle), 4 lžíce olivého oleje, 4 stroužky česneku, 2 plechovky krájených rajčat (nebo 1 plechovka a malá krabička rajčatového pyré), malá sklenička černých oliv, 50g parmezánu, hrst nasekané čerstvé petržele (nebo jiné aromatické bylinky - viz níže)

do omáčky alla putanesca správně patří ještě:
1 chilli paprička, 2 lžíce kaparů, 6 nakrájených ančoviček

překlad názvu alla puttanesca je "podle lehké holky" - je to údajně recept na rychlé těstoviny, které si holky připravovaly, když měly čas v průběhu noci - takže mírné obměny jsou určitě povoleny, protože ty holky taky nemohly mít vždycky všechno po ruce :-)

načetla jsem spoustu receptů někdo dává petržel, někdo bazalku, někdo oboje, někdo oregáno - měly by ale určitě být čerstvé bylinky - takže výběr je na vašich možnostech - já jsem přihodila tymián :-)  

a olivy jsem v rámci dostupných zásob dala tentokrát napůl černé a napůl zelené...

1. dáme vařit vodu na těstoviny

2. rozhřejeme olej v hluboké pánvi (já používám wok), vložíme nasekaný česnek (plus nakrájenou chilli papričku, nakrájené ančovičky), mícháme a smažíme 2-3 minuty
3. olivy nakrájíme na kolečka
4. do pánve přidáme nakrájené olivy (a kapary) a krájená rajčata (a pyré)
5. zeleninu necháme přijít k varu a pak přikryjeme pokličkou a stáhneme na minimum, aby jen lehce probublávala 
6. mezitím se určitě začně vařit voda na těstoviny, dáme do ní lžičku soli a lžičku olivového oleje a pak těstoviny, promícháme a vaříme 10-12 minut (dle typu těstovin a návodu)
7. nastrouháme parmezán
8. do pánve se zeleninou přidáme 4 lžíce vody z těstovin (nebo podle potřeby více)
9. těstoviny slijeme přes cedník a necháme je krátce okapat
10. okapané těstoviny vložíme do omáčky a promícháme
11. přidáme nastrouhaný parmezán a nasekané bylinky a promícháme (ochutnáme a přípaně osolíme a opepříme) 

celá příprava zabere maximálně 30 minut - to je v podstatě čas, než se začne vařit voda na těstoviny a než se těstoviny uvaří - omáčku zvládnete mezitím...


p.s. takhle krásně žluté jsou bezlepkové těstoviny :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat