sobota 3. září 2016

salát s avokádem a krevetami

naprosto boží variace na cesar salát, který jsem našla na webu winefood...  a protože jsem k němu nutně potřebovala vyrobit domácí majonézu,  dokonalý a neuvěřitelně jednoduchý recept je od pana Cuketky...

majonéza: 
150ml olivového (slunečnicového) oleje, 2 žloutky, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř
chuť oleje hraje zásadní roli - pokud je olivový olej příliš aromatický až ostrý, je taková i majonéza, což se na zálivku moc nehodí...

salát: 
cca 250g římského salátu, cca 400g velkých vyloupaných krevet, hrst cherry rajčátek, 2 měkká avokáda

zálivka:
150ml majonézy, 50g parmezánu, 3 ančovičky, 1 stroužek česneku

1. pokud máte mražené krevety, opláchněte je studenou vodou a nechte povolit v pokojové teplotě (cca 20 minut) - a pokud nejsou oloupané, tak je oloupejte :-)
2. mezitím si připravte majonézu - a je to až neuvěřitelně jednoduché: všechny suroviny smíchejte dohromady buď v úzké nádobě, kterou máte k tyčovému mixéru a pokud takovou nádobu nemáte, stačí vysoká úzká sklenice - kouzlo spočívá v tom, že ponorný mixér ponoříte na dno a pak ho velmi pomalu táhnete směrem vzhůru, ale nádoba by neměla být šiřší, než průměr mixéru, aby mixér fungoval jako píst... takže ponoříte, zapnete a jednadvacet, dvaaadvacet až pětadvacet - cca 5 vteřin táhnete nahoru... a je to... 
3. do majonézy přidejte česnek, ančovičky a parmezán a vše rozmixujte (a uložte do lednice)
4. avokáda oloupejte, rozkrojte napůl, vyjměte pecku a podélně nakrájejte na plátky (a uložte v zavřené krabičce do lednice)
5. římský salát omyjeme a nakrájíme ostrým nožem na kousky
6. rajčátka omyjejte a překrojte na půlky
6. ve velké míse promíchejte římský salát a rajčátka s majonézou a přesuňte salát na servírovací talíř
7. na salát rozložte nakrájená avokáda a krevety






Žádné komentáře:

Okomentovat