sobota 3. září 2016

letní pečená zelenina

můj hit letošního léta - zelenina pečená v troubě...

kreativní a jednoduché - jakou zeleninu máte, takovou upečete...
je ale pár druhů, které bych doporučila nevynechat:
- batáty(2) - nebo klidně i brambory (6), ale batáty jsou nejen příjemně sladké, ale i krásně oranžové :-)
- cibule (1 velká)
- česnek (1 palička)
- cherry rajčátka (12 a více)

- jinak zeleninu kombinujte, jak se vám bude chtít - paprika, mrkev, petržel, cuketa, lilek, fenykl, kedlubna, pórek,...
- určitě přihoďte čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, šalvěj - od každého pár snítek...
- pak už potřebujete jen olivový olej (cca 4 lžíce), sůl a pepř

1. batáty oloupejte a nakrájejte na kolečka (cca 1,5 cm široká)
2. cibuli oloupejte a nakrájejte na šestiny
3. neloupaný česnek bud rozkrojte na plocho na 2 půlky, nebo oloupejte jednotlivé stroužky
4. rajčátka omyjte
5. troubu předehřejte na 180 stupňů
6. mrkev a petržel oloupejte, překrojte podélně napůl a pak ještě napůl
7. cuketu nebo/a lilek  nakrájejte na plátky
8. jakoukoliv další zeleninu nakrájejte na zhruba stejné kousky
9. zeleninu přesuňte do pekáče nebo zápekací mísy, přidejte čerstvé bylinky, pokapejte olejem, osolte a opepřete
10. promíchejte rukama (opatrně s cibulí)
11. vložte do trouby na 40 minut

- je to dobré horké i studené

- pečené zelenině svědčí jogurtový dip:
4 vrchovaté lžíce řeckého jogurtu promíchtejte metličkou se lžící až dvěma olivového oleje,
lžčkou dijonské hořčice, solí a pepřem...




Žádné komentáře:

Okomentovat