pondělí 26. září 2016

citronové sušenky se vzorem

tak jsem si KONEČNĚ koupila embosovaný váleček... 
luční kvítí byla láska na první pohled :-)

musela jsem ho samozřejmě vyzkoušet okamžitě - pokus první byly citronové sušenky, do kterých jsem ale dala moc citronové šťávy (to jsem zjistila v rámci konzultace s Marynou z Laskominy od Maryny - děkuju!) - takže nebyly (vzhledově) úplně dokonalé, protože se malinko nafoukly...
pokud nemáte váleček, nezoufejte, v rámci včerejšího googlování jsem zjistila, že vzorovat sušenky lze i jinak - na těsto se dá položit třeba krajková háčkovaná dečka a jen se přejede obyčejným válečkem... nebo něco podobného...
1. všechny suroviny zpracujeme, ideálně v robotu, ale samozřejmě lze i rukama (v tom případě smícháme mouku, cukr, a na kousky nakrájené máslo, uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko, přidáme citronovou šťávu - vše zapracujeme nožem a pak těsto zpracujeme rukama)


na 3 plechy drobných sušenek (kolečka, srdíčka) potřebujete:

200g hladké mouky, 100g studeného másla, 80g moučkového cukru (já používám třtinový cukr, který odvážím a projedu v mixéru), špetka soli, 1 vajíčko, lžíce citronové šťávy

2. těsto dáme do fólie a alespoň na hodinu ho vložíme do lednice - po vyndání potřebuje cca 15 minut v pokojové teplotě, aby povolilo...
3. odkrojíme zhruba třetinu těsta a na pomoučněném vále (já nedám dopustit na silikonovou podložku na těsto, ale i tu je třeba jemně, ale důkladně po celé ploše, poprášit moukou) vyválíme placku cca 3mm vysokou 
4. pokud máte embosovaný váleček, použijte ho na poslední převálení (váleček je potřeba před použitím poprášit, můžete klidně moukou,  já jsem použila moučkový cukr - váleček jsem objela rukou s troškou cukru a pak jsem ho nad dřezem ofoukla)
5. troubu předehřejeme na 180 (horkovzdušnou na 160) stupňů
6. z těsta vykrajujeme tvary a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení
7. pečeme cca 11 minut


Žádné komentáře:

Okomentovat