neděle 4. září 2016

luxusní štrůdl z tvarohového těsta

tak jsem dnes oprášila další z receptů mojí babičky - na naprosto skvělý štrůdl - těsto je hotové rychleji, než kdybyste si vyrazili koupit listové... a to nemluvím o tom, že kupované těsto není žádná velká hitparáda :-)

moc přemýšlet jsem ale nemusela, protože těsto je pouze ze 3 surovin a všech je stejné množství, to jsem si pamatovala i po těch letech...

i s pečením je celá akce zhruba na hodinu...

na těsto:
250g tvarohu (jakéhokoliv, nevaničkový je lepší, protože je sušší), 250g másla, 250g hladké mouky

a na náplň klasika:
jablka (cca 4 velká), 4 lžíce strouhanky, 2 hrsti rozinek, hrst nahrubo nasekaných ořechů (lze vynechat), 2 lžičky skořice, případně 2 lžíce třtinového cukru a 1 vejce, případně 2 lžíce moučkového cukru na poprášení

aktualizace 22.10. - jablka jsem místo strouhanky podsypala strouhaným kokosem a super!

1. suroviny na těsto zpracujte v robotu nebo rukama (chvíli se to drobí, ale vždycky se to podaří) - vznikne relativně měkká koule těsta, kterou odložte zabalenou ve folii do lednice (nechte ho tam alespoň hodinu, lépe se s ním pak pracuje, nebo můžete nechat těsto chladit i přes noc)
2. pokud nemáte čerstvou strouhanku, dejte 2 plátky toustového chleba (bílého nebo tmavého, to je jedno) na 10 minut na 180 stupňů do trouby a pak je nastrouhejte (ideálně v robotu)
3. jablka oloupejte a nastrouhejte na plátky
4. horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů (klasickou na 200)
5. těsto rozdělte na dva stejné díly
6. na (důkladně) pomoučněném válu (aby se těsto nepřilepilo a šlo hezky zarolovat) vyválejte první část na pokud možno stejnoměrně vysokou placku v délce plechu, na šířku cca 3x větší, než je šířka štrůdlu
7. placku opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem (a nebo zarolujte na válu a přenesete pak hotovou šišku) 
8. těsto zlehka  posypte strouhankou, navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek po délce placky, nechte si volný okraj na obou delších stranách (na každé straně cca 1/5 šířky) a o něco užší i na kratších stranách na přehnutí (aby jablka na koncích nevytekla)
9. jablka poprašte necelou lžičkou skořice, posypejte rovnoměrně polovinou rozinek (a ořechů) a případně ještě cca lžící třtinového cukru (já štrůdl uvnitř nesladím)
10. zabalení je věc cviku, ale není to nic složitého: volný kraj, který máte na straně u sebe přeložte přes jablka, oběma rukama opatrně nazvedněte a i s jablky zarolujte - když budete u volného kraje, jablka, která přečnívají zasuňte dovnitř a dorolujte. 
11. pak přehněte okraje směrem nahoru a  všechny spoje opatrně přitlačte prsty
12. s pomocí pečícího papíru na plechu šišku přetočte, aby se spoje dostaly dospod
13. stejně zamotejte i druhý štrůdl
14. obě šišky potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předehřáté trouby
15. peče se 30 minut dozlatova
16. po vychladnutí můžete poprášit moučkovým cukrem (ještě horký je boží se šlehačkou :-)

A pokud máte silikonovou podložku na válení těsta, zjednodušíte si práci - ideální velikost rozválené placky odpovídá velikosti podložky. Placku není nutné přenášet na plech, celý proces až po zabalení můžete udělat na podložce, ze které se pak šiška jednoduše přetočí rovnou na plech...





Žádné komentáře:

Okomentovat