neděle 4. září 2016

dokonalá sekaná

jen co jsem napsala nadpis, začalo mi vrtat hlavou, co je to vlastně za slovo - "sekaná"? proč sekaná, když je z mletého masa? nahlédla jsem, co k tomu říká wikipedia (a ne že bych jí všechno věřila, ale tohle zní celkem věrohodně):  "Sekaná byla známá v českých zemích již od středověku. Jednalo se však o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo výhradně z kýty či svíčkové. Posun nastal až po vynálezu mlýnku na maso.Do sekané se mlely i méněhodnotné či levné druhy masa, bůček, ořezy z žeber apod." To my ale dělat nebudeme, ani nebudeme kupovat mlete maso v supermarketu, hezky si dojdeme do řeznictví, kde máme jistotu, že nám tam nic méněhodnotného nesemelou a koupíme si 1kg mletého vepřového s hovězím...

1kg mletého masa, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, 1 hrst čerstvých bylinek (majoránka, tymián, rozmarýn, dobromysl, saturejka, oregáno - co máte, a když nemáte, vystačíte se sušenými - 2 lžíce majoránky, 1 lžíce tymiánu - ty ale klidně přidejte, i když máte čerstvé, tady o bylinkách platí, že více je více :) 

1 lžička soli, 1 lžíce klare brűhe (pokud nemáte, nevadí, jen víc osolte), čerstvě mletý pepř, 2 vejce, 1 dcl smetany ke šlehání (můžete vynechat), 6 lžic čerstvé strouhanky (nemusí být - nutná je pouze v případě, že je směs příliš mokrá a nedrží tvar - pro bezlepkovou variantu pak stačí v dlaních rozmáčknout pár kukuřičných křupek nebo nastrouhat kukuřičné nebo amarantové chlebíčky, např. crispins)

1. cibuli nakrájejte nadrobno (v případě sekané to hraje roli, velké kusy by narušovaly strukturu sekané a vypadávaly by)

2. cibuli spařte na sítu vařící vodou (změkne a nebude tak štiplavá)
3. čerstvé bylinky nasekejte 
4. maso vložte do větší mísy, přidejte cibuli, prolisovaný česnek, čerstvé bylinky, sušené bylinky, klare brűhe ,sůl, pepř, vajíčka a smetanu (případně strouhanku)
5. troubu předehřejte na 180 stupňů (horkovzdušnou na 165)
6. maso a všechny přísady velmi důkladně rukama zpracujte, aby se všechy suroviny dokonale propojily
7. směs rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte šišky (spíš úzké a vysoké, protože při pečení se trochu rozjedou do šířky) - nebo vytvarujte jednu velkou šišku (také užší a vyšší)
8. vložte do pekáčku, podlijte cca 1 cm vody a povrch uhlaďte mokrýma rukama 
9. pečte hodinu
10. po vytažení z trouby nechte alespoň 5 minut odpočinout
11. vypečnou šťávu slijte do omáčníku tak jak je, nebo ji přelijte do rendlíku, přilijte 1/2 dcl mléka, prošlehejte metličkou, nechte jen přejít varem a až pak přelijte do omáčníku (zkuste to, mléko stáhne mastnotu - budete překvapení, jak dobré to je :-)

- ideální příloha - bramborová kaše nebo šťouchané brambory:

1. brambory uvařte do měkka
2. přilijte 1dcl smetany ke šlehání a rozšťouchejte
3. přimíchejte nakrájené 4 jarní cibulky nebo pórek a k tomu pár na proužky nakrájených ředkviček





Žádné komentáře:

Okomentovat