sobota 24. září 2016

jablečný koláč

je čas jablek a je čas si jablka užít... štrůdl je super, ale nemůžete ho péct každý den, ani každý víkend - chce to změnu. takže na pohled efektní, na chuť báječný, ale přitom zcela jednoduchý (to ale nemusíte nikomu vykládat) jablečný koláč...

100g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 100g másla, 1 žloutek, 2 lžíce ledové vody, špetka soli
asi 6 jablek, 2 lžíce třtinového cukru, 50g másla
4 lžičky meruňkové marmelády + 2 lžíce kvalitní pálenky (calvados, třešňovice, grappa)

1. mouku nasypte do mísy, máslo nakrájejte na kousky do mouky a navrch vyklepněte žloutek
2. vše zpracujte dohromady mezi prsty až se suroviny propojí do kouskovité konzistence
3. přidejte 2 lžíce ledové vody, dobře prohnětejte rukama a zpracujte těsto do vláčné koule
4. kouli těsta zabalte do fólie a dejte ji na 1/2 hodiny do lednice
5. jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na plátky
6. nepovedné kousky nakrájejte na drobné kostičky
7. troubu předehřejte na 180 (klasickou na 200) stupňů
8. těsto vymažte kouskem másla (já dám necelou lžičku másla do koláčové formy ve chvíli, kdy zapnu troubu - během chvilky se máslo rozpustí - vyndám formu z trouby a máslo rozetřu mašlovačkou po dně formy i kolem dokola)
9. těsto nechte chvilku povolit mimo lednici, rozválejte ho na placku, tu přeneste do formy a promačkávejte prsty směrem k okrajům, aby se těsto rovnoměrně roztáhlo po dně i zvednutém okraji
10. kostičky jablek rozprostřetete na těsto tak, aby kostičky pokryly v jedné vrstvě těsto (máte-li málo kostiček, dokrájejte)
11. na kostičky naskládejte kolem dokola plátky jablek, posypejte cukrem a poházejte na kousíčky nakrájeným máslem
12. koláč vložte do trouby na 40 až 45 minut (ke konci hlídejte, aby se jablka nepřipálila)
13. těsně před dopečením zamíchejtev rendlíku marmeládu s pálenkou a zahřejte
14. na posledních 5 minut přepněte troubu na gril - stačí 3 až 5 minut - ale pozor! musíte koláč v troubě hlídat - je to rychlejší než byste čekali :-)
15. koláč vytáhněte z trouby a mašlovačkou rozetřete po povrchu koláče marmeládu s pálenkou

a ještě kolik potřebujete času: těsto je hotové do deseti minut, zatímco se 30 minut těsto chladí, připravíte si jablka a pak se 45 minut koláč peče - takže se vším všudy - hodina a půl...


Žádné komentáře:

Okomentovat