sobota 3. září 2016

plněné papriky v rajské omáčce

veřejně přiznávám, že jestli jsem plněné papriky někdy vůbec vařila, tak to je tak dávno, že už si to ani nepamatuji... přivedla mě na ně před časem moje kamarádka Monika, která o svých plněných paprikách vyprávěla tak, že jsem na ně dostala chuť... A od Moniky je také poměrně zásadní rada - upéct papriky samostatně, nikoliv v omáčce. To mi přišlo zajímavé, protože mi na plněných paprikách odjakživa vadilo, že jsou vařením nebo pečením v omáčce příliš rozměklé...
Takže - byla to premiéra na první dobrou, paprik jsem naštěstí koupila dost, takže když jsem měla naplněné papriky a základ na omáčku provoněl kuchyni, přizvala jsem na večeři všechny děti, protože bylo nad slunce jasné, že to bude dobrota :-)

koupila jsem 9 bílých paprik (jsou zelené, ale jmenují se bílé) a přesně 600g mletého masa - měla jsem si asi něco přát, protože všechny papriky jsem  naplnila přesně po okraj a nezbyla mi ani lžička masa :-) čistě matematicky to tedy vychází na 66g masa na jednu papriku, což ale platí pouze v případě, že si vyberete středně velké a středně široké papriky, jako já... ale plus mínus to vyjít musí, určitě není na škodu mít cca 100 g masa jako rezervu...


rovnou bych vycházela z dvojité dávky, tedy pro 4 osoby 8 paprik, protože v tomhle případě se zcela jistě 2. kolu nikdo bránit nebude :-)


na plněné papriky:

8 bílých (= zelených) středně velkých paprik, 600g čerstvě mletého masa (vepřové a hovězí dohromady), 6 lžic vařené bílé rýže (120 ml suché rýže), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 1 lžička čubrici (lze vynechat), 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř, 16 párátek nebo špejlí na špízy a 2 lžíce olivového oleje

na omáčku:

4 lžíce olivového oleje, 1 velká nebo 2 menší cibule, 1 lžíce třtinového cukru, 1,5 dcl bílého vína, 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře (je dobré mít koření spočítané, protože ho později budeme ze základu omáčky lovit), 2 bobkové listy, pár snítek tymiánu, kousek svitku skořice, 4 velká masitá rajčata, 2 plechovky krájených rajčat, 1 krabička rajčatového pyré

1. dáme vařit rýži

2. papriky omyjeme, odkrojíme pokličky (vyrovnejte si papriky na prkénku tak, abyste u každé měli tu správnou pokličku), vybereme semínka a vnitřní žebra
3. cibuli nakrájíme na drobno a na cedníku nebo sítu spaříme vařící vodou
4. rovnou nakrájíme si nakrájíme i cibuli a rajčata (na kostičky) na omáčku
5. v hlubší pánvi (wok) zahřejeme olivový olej, přidáme cibuli a koření a necháme ji zesklovatět
6. k cibuli přimícháme lžíci třtinového cukru a necháme zkramelizovat (občas promícháme)
7. uvařenou rýži, spařenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a koření promícháme s masem a dobře rukama prohněteme
8. troubu předehřejeme na 180 stupňů
9. k zesklovatělé cibuli přidáme nakrájená rajčata a smažíme je  5-10 minut, občas promícháme
10. masovou směsí naplníme papriky, nejdřív do špičatého spodního konce, pak do zbytku lusku, papriky plníme hezky do "roviny"
11. každou papriku přiklopíme pokličkou, kterou připíchnem dvěmi párátky
12. cibuli s rajčaty a kořením přesuneme do pekáče, na ně vyskládáme papriky, které pak lehce potřeme olivovým olejem a vše podlijeme vínem
13. pečeme 20 minut, potom pekáč vyndáme z trouby, papriky opatrně (nejlépe plochou obracečkou, ne vidličkou) otočíme a pečeme dalších 20 minut
14. připravíme si plech s pečícím papírem
15. papriky opatrně přesuneme na plech a vrátíme je ještě na 10 minut do trouby,  pak troubu vypneme, ale papriky v ní necháme, aby nevystydly
16. dáme vařit rýži!
17. kuchyňskou pinzetou vybereme ze základu omáčku všechny bylinky a koření a základ přesuneme ho do hrnce
18. přivedeme k varu, přidáme krájená rajčata a pyré, promixujeme tyčovým mixerem (není nutné úplně dohladka)
19. pak už stačí už jen pár minut omáčku provařit - případně lehce zředit vývarem nebo vodu (ale ne moc, aby neztratila intenzivní chuť - můžete dosolit a dopepřít (já už jsem nic nepřidávala, protože omáčka byla dokonale vyvážená  :-)
20. papriky určitě můžete vložit do omáčky, ale mě se víc líbí vyskládat je na servírovací talíř a omáčku nechat zvlášť...

až mě překvapilo, jak moc dobré to bylo :-)


ideální příloha - v dobách mého dětství to byly knedlíky, ale dala jsem přednost rýži...

pro Teresku & spol.: celý proces trval cca 2 hodiny, ale z toho jsem 40 minut čekala až se v základu omáčky upečou papriky :-)


jo a fotka nebude - nebo možná příště - u stolu bylo plno, na focení nebyl čas a navíc nic nezbylo :-) a abych byla upřímná - pečené bílé papriky nejsou zrovna modelky... příště zkusím naplnit žluté a oranžové papriky tlusťošky, pak to možná bude i na fotku...

Žádné komentáře:

Okomentovat