čtvrtek 24. března 2016

velikonoční mazanec

trochu nestíhám, ale mazanec se peče až v neděli, tak myslím, že recept najdete včas a stihnete i nakoupit suroviny.

mám tenhle recept mnoho, ale opravdu mnoho let, a myslím, že někdy v minulém století ho moje maminka našla v časopisu Vlasta a byl to vlastně recept na vánočku - ale mohlo to být i jinak :-)

peču podle stejného receptu vánočku i mazanec, občas jsem zkusila nějaký experiment, ale nakonec jsem se vždy vrátila k této klasice, protože je nejlepší.

vánočku i mazanec peču z kila mouky, je tedy, pravda, dost velký, ale nás je hodně a nikdy nezbyde... ale pokud nejste obklopeni žravci tak jako já, bude vám mazanec z poloviční dávky určitě stačit...

a přísahám, že to není žádná věda!!!
čas potřebný na přípravu :-) stopnu v sobotu, ale půlhodina to bude, peče se hodinu

1 kg polohrubé mouky, 60g droždí, 150g cukru (já dávám třtinový), 250 g másla (v původním receptu byla Hera, ale to bych nezkoušela), 250ml mléka, 4 žloutky, 10g soli, 5g prášku do pečiva, citronová kůra z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, 100g rozinek (alespoň 2 hodiny, ale klidně i přes noc namočených v rumu), 100g mandlí (mám zapsáno ořechů nebo mandlí, ořechy jsou fajn, ale zabarví těsto), já v posledních letech přidávám ještě 50 g marcipánu nakrájeného na kostičky (mazanec je díky němu krásně vláčný), 1 vejce na pomašlování

kynuté těsto chce teplo - vejce a mléko a nejlépe všechny suroviny si tedy vyndejte z lednice alespoň půl hodiny dopředu, aby nebyly studené. kvásek a pak i těsto musí kynout na teplém místě a hlavně nesmí ofouknout - neotvírejte na ně okno a pozor na průvan :-) ideálně dejte mísu třeba na židli k topení...

1. nejdřív si připravíme kvásek - droždí se rozdrobí do misky, přidá se k němu 1/2 polévkové lžíce cukru a 2-3 polévkové lžíce vlažné (ne horké, ne studené) vody - zakryje se se a nechá v teple vzejít
2. rozpustíme máslo - v malém kastrůlku na nízkou teplotu a rozpuštěné máslo necháme zchladnout (rychleji se rozpustí máslo nakrájené na kousky a nestihne se moc zahřát)
3. do velké mísy (máte-li robota, tak do mísy robota) dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a promícháme
4. mléko nalijeme do hrnku a metličkou nebo vidličkou v něm rozšleháme žloutky
5. vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo přidáme do mísy a lehce promícháme vařečkou
6. mléko se žloutky postupně (natřikrát) přiléváme do mísy a vždy promícháme vařečkou
7. zpracujeme těsto nejdřív vařečkou, potom ho vyklopíme na vál nebo pracovní desku lehce poprášenou moukou a rukama zapracujeme slité rozinky a na kostičky nakrájený marcipán
(do robota můžete přidat kvásek, máslo, mléko s vejci, rozinky a marcipán najednou a zapnout hnětač)
8. rukama dobře a důkladně zpracujeme těsto - mělo by být husté, hladké a lesklé
9. zpracované těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 3 hodiny kynout na teplém místě - za tu dobu těsto vařečkou 2x až 3x převalíme) 
10. plech vyložte papírem na pečení a rozšlehejte vidličkou v hrnečku vejce
11. pokud máte těsto z kila mouky, vytvarujte z vykynutého těsta jeden velký (ale bude opravdu obří) nebo dva menší bochánky (z půl je kila samozřejmě bochánek jeden)
12. bochánek položte na plech s pečícím papírem, znovu ho přikryjte utěrkou a dejte mu ještě 30 minut
13. troubu zapněte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů)
14. 1/3 mandlí nahrubo nožem nasekejte, 2/3 nechte vcelku
15. mazance potřete rozšlehaným vejcem, celé mandle zapíchejte do mazance (dřív jsem mandle zapichovala, teď je na mazanec pokládám na plocho a jen lehce zamáčknu) a posypte ho nahrubo nasekanými mandlemi
16. poslední krok - špičkou ostrého nože mazanec nahoře nařízněte do křížku (nebo nastřihněte nůžkami) - křížek už vejcem nepotírejte (při pečení mazanec křížkem "vydechuje" a neměl tak by prasknout - a myslím, že babička říkala, že takový křížek ochrání rodinu proti zlým sílám :-)
17. vložte plech s mazancem do vyhřáté trouby - po cca 10 minutách povrch zrůžoví, zmírněte teplotu na 160 (horkovzduch 150) stupňů, na mazanec opatrně položte alobal (nevytahujte ale v žádném případě plech z trouby ani nebouchejte dvířky od trouby) - pokud nechcete strkat ruce do horké trouby (spálila jsem se ne jednou) přikryjte raději mazanec alobalem předtím, než ho do trouby vložíte
18. pečte dalších 40 minut
19. stáhněte opatrně z mazance alobal a pečte ještě 10 minut  (celkem pečeme hodinu)
20. zkuste špejlí - když vyjde z těsta suchá, je hotovo, jinak ještě 5 minut přidejte (ale ta hodina je vyzkoušená a to v různých troubách) - a jestli vám mazanec popraskal, nic se neděje, k tomu moudro od babičky - když je mazanec plný samých dobrých věcí, tak prostě praskne :-) a když mazanec zlehka poprášíte moučkovým cukrem, tak i s prasklinami bude krásnější než sterilní buchta ze sámošky :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat