sobota 26. března 2016

velikonoční kuře s nádivkou

nevím, jak vy, ale já na velikonoční pondělí peču kuře s nádivkou... upéct kuře umíme všichni, ale dobrá nádivka není jen tak :-)
a když už víme, že bude dobrá, tak se vyplatí udělat si ji víc a část dát do kuřete a část upéct ve formě...

kromě 1 kuřete - já mám v plánu koupit 2 baby kuřátka (1 porce = půlka kuřátka), ale otázkou je, jestli je zítra objevím, aniž bych musela objíždě 5 různých řetězců, tak uvidíme...
na nádivku:
1 malé balení bílého máslového toustového chleba, 2 lžíce másla, cca 1,5 dcl mléka, 4 vajíčka, 2 pořádné hrsti něčeho zeleného (máte-li možnost, tak tradice velí mladé kopřivy, ale jinak můžete kombinovat hladkolistou petrželku, mladý špenát a případně další, klidně i aromatické bylinky, třeba tymián), kůra nastrouhaná z 1 citronu, velká hrst oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí nebo nahrubo nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř, muškátový oříšek
pod kůžičku:
50g měkkého másla, další hrst něčeho zeleného (možnosti viz výše), sůl, pepř, muškátový oříšek
na zjemnění šťávy:
0,5 - 1dcl mléka

1. toustový chleba nakrájíme na kostičky, v pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a kostičky toustového chleba krátce orestujeme (a zrovna tak můžeme nakrájený chleba dát na plech s pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 160 stupňů nechat zhruba 15 minut opéct)
2. nasekáme 2 hrsti bylinek
3. orestovaný (opečený) toustový chleba dáme do mísy, přimícháme nasekané bylinky, citronovou kůru a nasekané mandle nebo ořechy, trochu soli, trochu čerstvě namletého pepře a nastrouhaný muškátový oříšek (stačí 3x strouhnout)
4.. žloutky vidličkou rozšleháme v mléce
5. z bílků ušleháme tuhý sníh
6. mléko se žloutky nalijeme do mísy s chlebem a ostatními ingrediencemi, zlehka promícháme a necháme 5 minut odstát
7. zlehka přimícháme sníh z bílků, nejdřív asi třetinu, potom zbytek
8. kuře zvenku i zevnitř omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami, zvenku i zevnitř rozetřeme trochu soli a pepře
9. změklé máslo smícháme s nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme a 2x strouneme muškátový oříšek
10. kuře položíme na záda a prsty opatrně nadzdvihme kůži - odzadu směrem ke krku a pak až ke stehýnkům
11. bylinkové máslo prsty rozetřeme pod uvolněnou kůži
12. kuře naplníme částí nádivky a buď ho sešijeme režnou nití nebo stáhneme kuchyňskými jehlami (ale ne úplně natěsno)
13. zbytek nádivky - podle toho, kolik jí máte - můžete dát do máslem vymazané a strouhankou vysypané hranaté formy nebo srnčího hřbetu a nebo do silikonových formiček na mufiny
14. troubu předehřejeme na 220 (horkovdušnou na 200) stupňů
15. do pekáče vložíme rošt, na něj položíme kuře prsíčkami nahoru a podlijeme trochou vody (aby bylo dno pekáče pokryté)
16. kuře dáme do trouby (nádivku taky) a pečeme 15 minut a pak teplotu snížíme na 170 (150) stupňů a pečeme dalších 90 minut (pokud nemáte rošt, dejte kuře do pekáče a pod něj cca 50g másla - když se máslo rozehřeje, podlijte kuře cca 50ml vody a pokud se šťáva v průběhu pečení vypeká, znovu podlijte )
17. pokud máte nádivku v hranaté formě nebo srnčím hřbetu, mělo by jí stačit 50 minut (zkuste špejlí, pokud špejle nebude po vytažení suchá, tak ještě 5 - 10 minut přidejte), pokud máte nádivku ve formičkách na muffiny, stačí jim 30 minut (ale taky zkuste špejlí, případně 5 minut přidejte)
18. po 90 minutách pečení zvyšte teplotu na 220 (200) aby se vypekla kůžička (ale hlídejte, aby se nespálila) - stačí 5 - 10 minut
19. kuře vytáhněte z trouby a než ho naporcujete, nechte ho 10 minut odpočívat
20. šťávu opatrně slijte do kastrůlku, přidejte cca 1/2dcl až 1 dcl mléka, prošlehejte metličkou, přiveďte k varu a stáhněte 
20. příloha - obyčejné vařené brambory přelité šťávou a v rámci velikonoc určitě i špenát...

fotka až příště, bylo to moc rychlé :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat