pondělí 7. března 2016

pomazánka z červené řepy se slunečnicovými semínky

červená řepa nevypadá na pohled moc lákavě, ale chutná skvěle. jako jsem měla minulý týden chuť na pohankovou pomazánku, včera na mě přišla chuť na červenou řepu.
to, že ji upeču a rozmixuji bylo jasné, ale přemýšlela jsem, čím ji zahustit, aby zůstala nejen veganská, ale i bezlepková (protože jsem zjistila, že babičku čtou i vegani a celiatici)...
napadla mě slunečnicová semínka - když jsem pak tuto variantu zkusila prověřit, zjistila jsem, že jsem zrovna ameriku neobjevila, ale to nevadí :-)

3 řepy (velké jako jablko), 100g slunečnicových semínek, 1 lžíce olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, necelá lžička pražené garam masaly (došlo mi pražené kari, ale našla jsem pro změnu praženou garam masalu a nebyl to marný nápad)

1. slunečnicová semínka zalijte vodou (hodina jim stačí, 2 a více neuškodí)
2. řepy pořádně odrbejte, zabalte do do alobalu a pečte cca hodinu na 180 stupňů (doměkka)
3. řepy nechte zchladnout a pak ji (doporučuji rukavice) oloupejte a nakrájejte na kusy (velikost dle výkonnosti mixéru)
4. semínka slijte a nechte okapat
5. rozmixujte semínka na pastu
6. k pastě přidejte nakrájené řepy, olivový olej, citronovou šťávu, garam masalu a případně (opět podle typu mixeru) trochu vody (ale maximálně 50ml) a znovu pořádně promixujte
7. můžete přisolit, lepší ale je, když si každý osolí sám... totéž platí o pepři

samozřejmě si můžete pomazánku vytunit dle chuti a potřeby - třeba zakysanou smetanou nebo jogurtem, mně chutná takhle...

pomazánka se dá jíst hned, ale když ji necháte hodinku až dvě a nebo klidně do druhého dne v lednici, chutě se rozleží..

Žádné komentáře:

Okomentovat