to, že ji upeču a rozmixuji bylo jasné, ale přemýšlela jsem, čím ji zahustit, aby zůstala nejen veganská, ale i bezlepková (protože jsem zjistila, že babičku čtou i vegani a celiatici)...
napadla mě slunečnicová semínka - když jsem pak tuto variantu zkusila prověřit, zjistila jsem, že jsem zrovna ameriku neobjevila, ale to nevadí :-)
3 řepy (velké jako jablko), 100g slunečnicových semínek, 1 lžíce olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, necelá lžička pražené garam masaly (došlo mi pražené kari, ale našla jsem pro změnu praženou garam masalu a nebyl to marný nápad)
1. slunečnicová semínka zalijte vodou (hodina jim stačí, 2 a více neuškodí)
2. řepy pořádně odrbejte, zabalte do do alobalu a pečte cca hodinu na 180 stupňů (doměkka)
3. řepy nechte zchladnout a pak ji (doporučuji rukavice) oloupejte a nakrájejte na kusy (velikost dle výkonnosti mixéru)
4. semínka slijte a nechte okapat
5. rozmixujte semínka na pastu
6. k pastě přidejte nakrájené řepy, olivový olej, citronovou šťávu, garam masalu a případně (opět podle typu mixeru) trochu vody (ale maximálně 50ml) a znovu pořádně promixujte
7. můžete přisolit, lepší ale je, když si každý osolí sám... totéž platí o pepři
samozřejmě si můžete pomazánku vytunit dle chuti a potřeby - třeba zakysanou smetanou nebo jogurtem, mně chutná takhle...
pomazánka se dá jíst hned, ale když ji necháte hodinku až dvě a nebo klidně do druhého dne v lednici, chutě se rozleží..
Žádné komentáře:
Okomentovat