pondělí 7. března 2016

cizrna na paprice s pórkem

originální recept je z Biokuchařky od Hanky Zemanové a rozhodně stojí za šíření...

cizrnu můžete použít buď suchou, kterou přes noc namočíte a nebo v plechovce...

200g suché cizrny (přes noc namočené) nebo 3 plechovky cizrny, 2 - 3 lžíce oleje,  2 cibule, 1 lžíce červené papriky, 1 větší pórek, 1 krabička sojové (nebo ovesné) smetany, 1 lžíce sušeného zeleninového vývaru (dm), šťáva z 1/2 citronu
ideální přílohou je rýže...

a rozhodně se hodí se tyčový mixér!

1. přes noc namočenou cizrnu slijeme, zalijeme čerstvou vodou (nesolíme) a uvaříme - trvá to cca hodinu, uvařenou cizrnu slijeme (vývar si ponecháme) a rozdělíme si ji na třetiny - vývar budeme potřebovat ve dvou várkách - nejdřív 5 dcl plus později ještě 1,5 dcl...
(a nebo prostě jen otevřeme plechovky, vodu ze 2 plechovek slijeme do odměrky a dolijeme vodou tak, abychom měli 5 dcl vývaru a třetí plechovku nesléváme, budeme ji potřebovat i s vodou!)
2. do 0,5 l cizrnové vody přidáme lžíci sušeného zeleninového vývaru
3. ve větším kastrolu rozehřejeme olej a zvolna opékáme nakrájenou cibuli - když je měkká, přidáme lžíci papriky a už jen rychle promícháme (paprika má při opékání tendence hořknout)
4. cibuli s paprikou zalijeme připraveným půl litrem vývaru a chvíli povaříme - 10 minut je až dost
5. třetinu cizrny + cca 1,5 dcl vývaru (nebo obsah třetí neslité plechovky) rozmixujeme na kaši
6. v hrnci rozmixujeme ve vývaru povařenou cibuli
7. k rozmixované cibuli přidáme rozmixovanou cizrnovou kaši i nerozmixovanou slitou cizrnu (dvě třetiny uvařené, nebo obsah 2 plechovek
8. pórek nakrájíme na špalíčky cca 4cm, každý špalíček překrojíme na půl, nakrájíme na proužky, přidáme je do hrnce a chvilku pórek povaříme
9. přilijeme sojovou smetanu (pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi tak klidně i ovesnou) - necháme ji prohřát
10. přidáme šťávu z citronu, případně sůl a pepř

Žádné komentáře:

Okomentovat