úterý 8. března 2016

mandlové mléko

to, že rostlinná mléka jsou zdravá, to asi všichni víme. běžně koupit se dá minimálně mléko rýžové, mandlové, kokosové, ovesné a sojové. ale opravdu zdravá mléka by neměla obsahovat nic víc, než základní surovinu a vodu. čtěte etikety, protože ne vždy to tak je...

všechna výše uvedená mléka (sojovým si nejsem jistá) se ale dají velmi jednodušše vyrobit doma... a navíc třeba ještě z lískových nebo vlašských ořechů a mléko makové nebo pohankové a slunečnicové... (pohankové a slunečnicové vyzkouším co nejdřív!)


ovesné a rýžové mléko jsou vhodné při hubnutí, oříšková mléka se hodí k nízkosacharidovým režimům. zdravá jsou ale všechna - hlavně je neslaďte ani nesolte. a pokud máte pocit, že byste mléko přisladit potřebovali, přihoďte do scezeného mléka 3 datle nebo 10 - 15 rozinek.


já jsem teď po kokosovém mléku zkusila mléko mandlové a výsledek je super. jediné, s čím vám nemohu ani při nejlepší vůli zodpovědně poradit je, jestli mandle použít se slupkami nebo bez slupek. na většině veganských a raw webech se k výrobě mléka používají mandle se slupkami, protože obsahují tělu prospěšný hořčík. na jiných webech se ale diskutuje možný výskyt kyanidu v mandlových slupkách a na dalších stránkách se možný výskyt kyanidu prohlašuje za vědecky nepodložený mýtus. a toto já samozřejmě vyřešit neumím... takže mohu nabídnout jen moje intuitivní řešení: použila jsem mandle napůl se slupkami a napůl bez slupek (protože zhruba polovina se jich po namočení velmi lehce sloupla a druhá polovina sloupnout nešla) a mléko mi i tak přišlo lehounce nahořklé - takže příště mandle raději oloupu. a pro tentokrát jsem, právě kvůli té nahořklosti, do lahve se scezeným mlékem přihodila tři datle :-)  

vychlazené mandlové mléko je doslova lahodné!!!

konkrétně mandlové mléko má vysoký obsah vápníkufosforu, draslíku a už zmíněného hořčíku.


100g mandlí, 700 ml vody (nebo s polovičním množstvím vody můžete použít na vaření jako smetanu)

cedník a utěrka

1. mandle namočíme na 12 - 24 hodin do vody

2. mandle slijeme a dobře propláchneme
3. mandle vložíme do mixéru, přidáme 700ml čerstvé vody a mixujeme - čas mixování závisí na výkonnosti mixéru - mléko by mělo být jemné a napěněné, v průměru to trvá 1 - 3 minuty
4. cedník vyložíme utěrkou a umístíme ho na vhodně velkou misku
5. rozmixovanou směs vylijeme na utěrku a necháme prokapat, pak uchopíme utěrku za všechny cípy a pevně vymačkáme zbylou tekutinu do misky
6. procezené mléko slijeme z misky do lahve - takto je připravené k okamžité konzumaci, což je samozřejmě, z hlediska zachování všech organismu prospěšných látek, nejlepší, ale v lednici se dá bezpečně skladovat určitě 3 dny 
7. vymačkaná drť se dá podle všeho využít různými způsoby, já jsem ji zatím jsem uložila do lednice, ale moc se mi nezdá, takže ji asi zmrazím a uvidím...


Žádné komentáře:

Okomentovat