neděle 31. ledna 2016

"míša" dort s tvarohem a čokoládou

asi není nikdo, kdo by někdy neochutnal Míšu, protože tahle zmrzlina je na trhu už více než 50 let (dohledala jsem, že se prodává od roku 1962! a stála tehdy 1 korunu :-) a i když dnes si dnes můžeme vybrat z takového množství zmrzlin, o jakém se v 60. letech nikomu ani nezdálo, Míša se pořád drží... já zmrzliny moc nemusím, ale když už si zmrzlinu dám, sáhnu vždy po tvarohovém Míšovi bez příchuti, protože chuť tvarohu s tenkou vrstvou hořké čokolády je nejvíc!
to, že se pečou "Míša řezy" jsem samozřejmě věděla, ale nikdy mě nenapadlo to zkusit. ale když na mě tento týden na facebooku vyskočil Apetit recept na řezy Míša, měla jsem na neděli jasno.
jen se mi nelíbilo, že se v receptu do těsta dává moc oleje a že poleva je z ledových kaštanů a 100% tuku. tak jsem hledala další recepty a našla jsem jich opravdu dost, řezy Míša se zřejmě pečou už stejně dlouho, jako se prodává zmrzlina a liší se všemožně. a taky se mi nechtělo dělat vyloženě řezy, tedy na plech, takže jsem si nejdřív upravila poměr jednotlivých surovin tak, jak se mi zdál nejlepší a pak je rovnou upravila na kulatou dortovou formu. 
nerada sice předkládám první a neprověřený pokus hostům, ale když se podařil korpus, věděla jsem, že na krému a polevě už není co zkazit :-)
a tak zodpovědně prohlašuji, že to je dort, který zvládnou i začátečníci - korpus je hračka, navrstvení tvarohu taky a polevy se nebojte, tahle jde rozetřít opravdu jednoduše! a úspěch měl převeliký :-)
21.1.2017 - sledovala jsem čas, takže od chvíle, kdy mě napadlo, že nutně musím dort upéct, do chvíle, kdy jsem ho dala politý čokoládou finálně chladit - přesně hodina a půl :-)

korpus:
4 vajíčka, 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kvalitního tmavého kakaa, 1 lžička prášku do pečiva

tvarohový krém:
500g tvarohu (lepší ten, co není ve vaničce), 140g cukru moučka, 140g másla

poleva:
100g kvalitní hořké čokolády, 80g změklého másla, 2 lžíce mléka

1. žloutky vyšleháme s cukrem a lžící oleje - výsledkem by měla být hustá světlá nadýchaná hmota
2. z bílků ušleháme pevný sníh
3. troubu předehřejeme na 180 (horkovzdušnou na 160) stupňů
4. na dno dortové formy položíme pečící papír (dno formy obkreslíme tužkou přímo na papír a vystřihneme) - po obvodu je lepší formu vymazat máslem, protože těsto je lehoučké, takže když se forma i dokola vyloží papírem, i když těsto stěrkou rozetřeme až k okrajům, trochu se při pečení odfoukne! 
5. mouku promícháme se lžíci kakaa a lžičkou prášku do pečiva
6. do žloutkové směsi přisypeme cca 1/4 mouky, lžící přidáme cca 1/4 sněhu a promícháme, když se vše spojí, přidáváme postupně další části mouky a sněhu a vždy promícháme - mícháme jen zlehka, spíš jen hmotu v míse převracíme, hezky se to dělá měkkou stěrkou na těsto 
7. těsto vlijeme do formy a uhladíme povrch
8. pečeme 15 - 20 minut - po 15 minutách zapíchneme špejli, když je suchá, je hotovo, když ne, necháme péct ještě 5 minut
9. otevřeme formu, korpus stáhneme ze dna formy a necháme vychladnout - ideálně na mřížce (aby se chladila i odspoda)
10. rozpustíme máslo (nejlepší je máslo nakrájet a rozehřát na nejnižší teplotě - malé kousky se rozpustí rychleji a rozpuštěné máslo není tak horké) a necháme ho vychladnout  
11. oba tvarohy našleháme s cukrem a rozpuštěným vychladlým máslem
12. tvarohovou hmotu vyklopíme na prochladlý korpus a rovnoměrně rozetřeme, hezky uhladíme kolem dokola, vrstva tvarohu by měla být na celém korpusu stejně vysoká a povrch by měl být rovný, aby z něj nestékala čokoládová poleva
13. dort vložíme na cca 20 minut do lednice vychladit
14. ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nalámanou čokoládu (miska s čokoládou se vloží do pánve s vodou a pomalu se zahřívá, když je voda horká, je lepší teplotu stáhnout, nebo sporák vypnout, v žádném případě by se voda neměla vařit) - když je čokoláda napůl rozpuštěná, přidáme změklé máslo a promícháme, až se spojí v kompaktní směs a na závěr přimícháme 2 lžíce mléka - poleva nebude horká, zchladí se přidáním másla - po jeho rozpuštění přidejte mléko, rozmíchejte ho a misku s polevou vyndejte z vodní lázně...
15. polevu pomalu nalijeme na vychlazený dort a rychle, ale pečlivě ji rozetřeme - já jsem nechala polevu stéct na boky, ale pokud byste chtěli mít polevu jen navrchu, aby byly i zvenčí hezky vidět vrstvy,  dort pevně obtáhněte pruhem alobalu, který bude o kousek vyší než tvarohová vrstva a na horním okraji zahněte směrem ven (když bude čokoláda přetékat, steče po alobalu mimo dort a obvod dortu zůstane čistý - v každém případě lijte čokoládu na střed a roztírejte ji ke krajům
16. dort nechte vychladnout (tak, aby čokoláda ztuhla) ale nedávejte ho rovnou do lednice, tam až poté, co poleva zpevní 
17. aby poleva při krájení nepopraskala, což by se mohlo stát, pokud dort budete podávat hned po vytažení z lednice, je lepší si nůž před každým zakrojením namočit do horké vody a otřít ubrouskem, pokud dort nechladíte v lednici a poleva není úplně tuhá, jde to i bez toho

pokud byste přeci jen chtěli udělat řezy, tedy péct na plechu, přidala bych na korpus 2 vajíčka, 2 lžíce cukru, 1 lžíci oleje, 2 lžíce mouky, 1 lžíci kakaa a prášku do pečiva stačí 1, ale plnější lžička
na krém bych určitě přidala ještě jeden tvaroh celkem tedy 750 gramů a cukru i másla bych dala po 200g
na polevu by 100g čokolády mělo vyjít na celý plech, protože na kulatou formu je to až dost, ale silnější vrstva čokolády není nikdy na škodu :-) pokud byste chtěli na plech polevy víc, stačí přidat 20-30g čokolády, másla a mléka přidávat nemusíte




Žádné komentáře:

Okomentovat