pondělí 15. února 2016

domácí ricotta

s domácí ricottou je to stejně jako s domácí lučinou - receptů je k nalezení spoustu, vždy je základem mléko a smetana, jen jejich poměry jsou různé, někdo přidává ocet, někdo citronovou šťávu, ale princip je stejný.
já předávám tak, jak jsem právě vyzkoušela - je to doslova easy peasy a výsledek je až překvapivě skvělý...

1l plnotučného mléka 
330ml smetany ke šlehání 33 - 40%
necelá lžička soli (tj. asi 3/4)
3 lžíce čerstvé citronové šťávy

já jsem ricottu potřebovala těsta na lívance, na ty recept dodám někdy příště, třeba je na podruhé stihnu vyfotit :-)
a pokud zrovna nemáte s ricottou žádný konkrétní záměr, můžete k ní před uložením do lednice přimíchat sekané bylinky a třeba olivový olej...

1. připravíme si cedník, utěrku a mísu, která velikostně odpovídá cedníku tak, aby do ní cedník nezapadl, ale držel na míse a zůstal pod ním prostor na odkapávání tekutiny
2. cedník vyložíme utěrkou
3. mléko dáme do hrnce, vmícháme smetanu a sůl, zahříváme a mícháme
4. když se mléko blíží k bodu varu, to znamená, že se na povrchu se začíná tvořit škraloup a malé bublinky, stáhneme na nejnižší stupeň a přidáme citronovou šťávu
5. mícháme ještě 2 minuty a odstavíme
6. necháme 10 minut odpočívat bez míchání
7. pak směs vlijeme do cedníku a hodinu (a nebo déle, klidně i přes noc, ale hodina stačí) necháme odkapat syrovátku (na rozdíl od lučiny ne v chladu)
8. a ricotta je připravená k použití nebo k uložení do krabičky a do lednice

Žádné komentáře:

Okomentovat