středa 6. ledna 2016

tvarohová bábovka

zde je moje oblíbená tvarohová bábovka a asi nejen moje, protože se tento recept (s minimálními obměnami) dá najít kdekoliv... a z toho vyplývá, že je to zřejmě ta nejvychytanější verze, co se poměru surovin týče...
kromě toho, že je vážně dobrá a navíc jednoduchá, je velmi vláčná, a to i v případě, že nezmizí hned po upečení :-)

160g změklého másla (tj. vytaženého z lednice minimálně hodinu před pečením)

200g cukru krupice (já dávám třtinový)
3 velká vejce nebo 4 menší (vyndejte z lednice spolu s máslem)
500g tvarohu = 2 balení, nejlépe tvaroh, co není ve vaničce, ale i s takovým to vyjde, v tom případě ale ne nízkotučný a pokud je ve vaničce voda, tak je třeba jí slít (i ten vytáněte z lednice dopředu)
200g dětské krupičky (nebo jiné krupice - třeba špaldové) a jde to i s hrubou moukou
špetka soli
1 prášek do pečiva (stačí 3/4 sáčku)
1 citron (omytý a osušený)
nemusí být:
rozinky (mohou a nemusí být dopředu namočené v rumu) a/nebo nahrubo nasekané vlašské ořechy 
- pokud přidáváme jen rozinky, tak jednu velkou hrst, pokud rozinky i ořechy, tak jedna velká hrst dohromady
- moučkový cukr (na poprášení upečené bábovky)
- a novinka (10.1.2016) - dnes jsem do bábovky místo rozinek a/nebo ořechů přihodila kustovnici čínskou = goji (namočenou v rumu) a bábovka dostala zcela nový chuťový rozměr - rum, citron a goji je vážně moc dobrá kombinace :-)

Pokud pracujete s robotem a nemáte k němu 2 mísy, jedna cesta je nejdřív v míse robota ušlehat bílky, přesunout je do jiné mísy a pak v míse robota zpracovat vše ostatní.

Druhá možnost je zpracovat vše dle postupu v míse robota, pak přesunout těsto, které čeká už jen na bílky do jiné mísy, mísu robota pečlivě umýt, ušlehat v ní bílky a vmíchat je do těsta.

1. do mísy dáme změklé máslo a cukr a krátce vyšleháme

2. přidáme žloutky a ještě chvíli šleháme
3. do směsi přistrouháme citronovou kůru, pak citron rozkrojíme, 1/2 vymačkáme a přidáme do směsi i šťávu (pozor na jadérka)
4. ještě chvíli šleháme, až hmota "napění"
5. přidáme tvaroh a špetku soli a promícháme tak, aby se suroviny spojily v kompaktní hmotu
6. troubu zahřejeme na 170 (horkovzdušnou na 150) stupňů
7. přidáme krupičku (nebo mouku) a prášek do pečiva (3/4 sáčku) a znovu pečlivě promícháme
8. do těsta vyklopíme vyšlehaný sníh z bílků a pokud přidáváme rozinky a/nebo ořechy, přidáme je spolu s bílky a už jemně, tedy ručně, promícháme s těstem, až s ním bílky propojí (lepší je vařečkou těsto převracet, než vysloveně míchat)
9. formu na bábovku (pokud není silikonová) vymažeme máslem (nejjednodušší cesta je dát kousek másla do formy, dát ji na chvilku do zahřívající se trouby, vytáhnout ji hned, jak se máslo rozehřeje a rozetřít máslo mašlovačkou pečlivě po stěnách bábovky, včetně středového "komínku", přebytečné máslo je potřeba vylít) a vysypeme hrubou moukou
10. těsto přesuneme do formy a formu do trouby a pečeme 55 - 60 minut
11. upečenou bábovku necháme alespoň 20 minut chladnout ve formě, pak teprve vyklopíme a případně poprášíme moučkovým cukrem



Žádné komentáře:

Okomentovat