a je to další cukroví na plech, které je jednoduché a časově nenáročné... a dobré. řekla bych velmi dobré :-)
těsto:
170g másla, 170g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 5x žloutek, 2 lžíce kvalitního tmavého kakaa, 170g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu a z 5 bílků sníh
poleva:
300g cukru moučky, 3 lžíce šťávy z citronu, 2-3 lžíce vody
1. ušleháme bílky na pevný sníh
2. ze všech ostatních uvedených surovin vypracujeme těsto (máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky, přidáme mouku a rum)
3. nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh
4. troubu rozehřejeme na 180 stupňů
5. těsto rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení
6. pečeme cca 15 minut
7. vyšleháme suroviny na polevu a natřeme ji na teplé těsto
8. po zaschnutí vykrajujeme měsíčky - vykrajovací finta, kterou každý rok lovím z paměti je, že aby nevznikl při vykrajování žádný "odpad" není možné použít formičku "měsíček", ale musí se vykrajovat formičkou "kolečko". určitě na to hbitě přijdete, jakmile vezmete kolečko do ruky :-) kolečko se musí posouvat zprava doleva - odkrojíte, posunete, vykrojený měsíček přesunete stranou a vykrojíte další...
Ahoj, recept vypadá moc hezky :) Dělala jsem je minulý rok na Vánoce. Letos jsem poprvé pekla tyto https://erecepty.eu/marcipanove-bramburky/ úžasné marcipánové brambůrky. Nakonec se povedli a chutnali skvěle. Můžu doporučit
OdpovědětVymazatviborny naped
OdpovědětVymazatSkvĕlý recept na "čokoládové mĕsíčky" - oblíbené cukroví v naší rodinë, tradice po mé mamince, babičce a prababičce, která pokračuje i u mých dcer. Recept je velmi přesný, jen místo 2. Lžíce kakaa strouháme černou čokoládu - ale to už je detail. Dík za připomemutí, je to snadné, rychlé a hlavnĕ moc dobré! Jiřina J.
OdpovědětVymazatJiřino, děkuji - mám radost a já určitě příště zkusím s hořkou čokoládou, to zní dobře :-)
VymazatZnám to z dětství.Pekla nám to babička,aby jsme nesežrali před vánocemi všechno cukroví.Bylo nás hodně dětí a chutnalo nám všechno....
OdpovědětVymazatDám si do záložek a vyzkouším.
Poznáme pod názvom " kolik tolik ", lebo je tam rovnaké množstvo masla, múky a cukru / recept z dávneho časopisu Atelier KVETEN/, snáď si niekto ešte pamätá ...
OdpovědětVymazatpravda, je to tak - kolik tolik :-) možná to kamarádky děda měl z toho časopisu, ale spíš to byl rodinný recept z Moravy...
Vymazat"Ateliér KVĚTEN", škoda, že ho nemám.
OdpovědětVymazatuž jsem musela zapátrat, protože Ateliér Květen si já nepamatuji - tam by se asi daly vychytat ztracené poklady :-)
OdpovědětVymazatPřipomíná mi to dobu dávno uplynulého dětství a babičku Růženu,která tuto dobrotu pekla.Díky Vám jsem si na ni vzpomněla a toto cukroví uařadím do váničního pečení.
OdpovědětVymazatto mě těší, už se na ně taky chystám :-)
VymazatK.
Je mi 77 roků a tyto rohlíčky pekla má babička narozená v 1890.roku.Místo kakaa dávala 17 dkg čokolády. Já je peču taky.
OdpovědětVymazatdobrý den, tak to já ráda vyzkouším... moc děkuji... takže máslo, cukr a mouka 170g, jak mám psáno a místo kakaa 170g čokolády? K.
OdpovědětVymazatDobrý den pekla jsem je už minulý rok jsou úžasné můj vnouček se jich nemohl nabažit už se mě ptal babičko budu mít i teď ty dobré měsíčky s tou polevou takže letos je určitě upeču děkuji za recept Vám i Vaši kamarádce respektivě dědečkovi 😉
OdpovědětVymazatTaké tento recept znám. Pekla ho maminka. Já už nenašla recept. Jsem ráda, že jsem ho tu našla. Jdu udělat. Nejedla jsem toto pečivo už víc jak čtyřicet let.
OdpovědětVymazatPeču hodně druhů, i tenhle, ale nepochopila jsem to vykrajování. Takže mi nemáme měsíčky. Zkoušela jsem to už víckrát, ale to vykrajování fakt nedávám.
OdpovědětVymazatToto cukroví jsem milovala. Pekla ho maminka a už se jí na recept nezeptám. Proto za něj moc děkuji.
OdpovědětVymazatZnám je. ale pečeme na klasický sporákový hluboký plech - 300g mouky, 300g cukr písek, 2 lžíce kakaa, 300g tuk,6+ lžic mléka,6 vajec (dělá se sníh.
OdpovědětVymazatA polevu 3002g cukr moučka + rum + půl lžičky oleje(neláme se) -když pro děti,tak citronová šťáva
Krájím ale dřív než polevaúplně zatuhne, ab y se nelámala.