neděle 31. ledna 2016

paella s krevetami (& paella s kuřecím masem a krevetami) - španělsko

paella - tradiční španělský pokrm z "jednoho hrnce", tedy správně z jedné pánve, ale já jsem dnes (stejně jako obvykle) paellu dělala pro 8 osob, takže se mi do woku nevešla a musela jsem ji před zalitím vývarem přesunout do hrnce (a po dovaření jsem paellu zase vrátila do woku).

základní verzi s krevetami jsem pro velký úspěch zopakovala už několikrát, dnes jsem poprvé krevety kombinovala s kuřecím masem (kvůli těm, co krevety nemusí) a výsledek je super, i když pro nás, co krevety naopak můžeme, je krevetová přeci jen favorit.


krevetová paella

lžíce olivového oleje, 2 menší nebo 1 velká červená cibule, 2 stroužky česneku, lžička uzené červené papriky, lžička sušeného tymiánu, 400g rýže na paellu, 150ml bílého vína (lze vynechat), 1 plechovka krájených rajčat, cca 1 litr vývaru (kuřecí, zeleninový nebo 1/2 na 1/2), sůl, pepř, vyloupané krevety (velké jsou samozřejmě lepší, v tom případě počítejte 6  krevet na osobu, pokud použijete menší, počítejte 8 kousků na osobu - to je na vás), šťáva z jedné limetky a 1 nakrájená limetka k podávání,  cca 5 lžic sekané petrželky

paella s kuřecím masem a krevetami

všechny suroviny viz výše, navíc 1 menší červená a 1 menší žlutá paprika, cca 400 g kuřecích prsních řízků v tomhle případě stačí na osobu 3 větší krevety

uvedené množství surovin je pro 4 osoby - když vás bude víc, přidejte vše v odpovídajícím poměru!


- rýže na paellu je jiná, než rýže na rizoto - já používám rýži z M&S, ale najdete ji i v tescu
- krevety - ideální jsou větší, nebo alespoň střední, koktejlové krevetky se na paellu nehodí
- uzenou červenou papriku prodává M&S, asi se bez ní obejdete, ale má hodně specifickou vůni a paelle přidá velmi jemnou chuť navíc
- víno - kvalitní suché nebo polosuché bílé nebo klidně suché sherry
- limetka - může být samozřejmě citron

1. na pánvi rozehřejeme olivový olej na vložíme na něj nahrubo nakrájenou cibuli a na jemno nakrájený česnek - opékáme cca 4 minuty

(pokud připravujete verzi s kuřecím masem, po 4 minutách přidejte k cibuli s česnekem na krátké proužky nakrájené papriky a opékejte další cca 4 minuty, pak přihoďte na kostky nakrájené kuřecí maso, míchejte a opékejte dalších 5 minut, až se všechny kousky masa "zatáhnout - další postup už je pro obě verze shodný)
2. přidejte lžičku sušené papriky, lžičku sušeného tymiánu, přisypte rýži a promíchejte
3. přilijte bílé víno, promíchejte a nechte víno odpařit
4. přidejte rajčata a promíchejte
5. zalijte vývarem a přiveďte k varu, potom stáhněte na minimum, aby paella jen probublávala - vařte bez poklice
6. mražené krevety přelijte na cedníku studenou vodou a nechte okapat
7. paellu jen občas zlehka promíchejte - tekutina by se neměla odpařit úplně, paella by měla zůstat "mokrá", kdyby se vám všechna tekutina vstřebala do rýže, přidejte trochu vývaru
8. po 15-18 minutách by rýže měla být na skus (pokud není, nechte ještě chvíli probublávat)
9. přidejte krevety, promíchejte a dejte jim 5 minut
10. odstavte ze sporáku, přimíchejte limetkovou šťávu, podle chuti dosolte a dopepřete a přihoďte sekanou petrželku
11. k podávání připravte nakrájenou limetku a podávejte přímo z woku




Žádné komentáře:

Okomentovat