sobota 5. prosince 2015

parisérky babičky Evy - vánoční ořechové cukroví se žloutkovou polevou

jestli právě hledáte vánoční cukroví, kterým zpestříte svoje každoroční oblíbené druhy, zde je nejoblíbenější cukroví mého muže (je to recept jeho babičky) - je jednoduché a hlavně je to jedno z nejrychlejších vánočních cukroví - peče se na plechu a krájí se na kostky:

těsto:
250g másla, 250g moučkového cukru, 125g polohrubé mouky, 250g mletých vlašských ořechů, 5 bílků

poleva:
250g cukru moučky, 5 žloutků

1. utřeme máslo s cukrem
2. přidáme mouku 
3. přimícháme mleté ořechy
4. jemně vmícháme tuhý sníh z bílků - spíš ho v těstu převracíme, než mícháme, až se spojí
5. rozetřeme na plechu pečlivě vyloženém papírem na pečení
6. uhladíme, aby na celé ploše bylo těsto zhruba stejně vysoké
7. rozehřejeme troubu na 180 stupňů a vložíme plech do trouby (já zhruba po minutě, kdy se těsto promění na zcela tekutou hmotu, opatrně zahýbám plechem, aby se hladina těsta srovnala)
8. pečeme 15 - 20 minut - těsto zrůžoví (píchneme do něj špejlí, musí být po vytažení suchá)
9. zatímco se základ peče, ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny
10. ještě horké těsto potřeme žloutkovou polevou (nalijeme na těsto a stěrkou rychle a stejnoměrně rozetřeme)
11. necháme zaschnout, nejlépe do druhého dne
12. ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné kostky cca 3x3 cm (abych řezala rovně, udělám si "pravítko" z párkrát přeloženého alobalu)





1 komentář:

  1. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak velký plech používáte, případně jak vysoké má být asi těsto po nalití na plech? Mám malou trobu.Díky
    Kateřina

    OdpovědětVymazat