pátek 6. listopadu 2015

quiche se bramborami, květákem a sýrem

na trhu jsem koupila krásný květák a původně jsem chtěla udělat klasiku - zapečený květák s brambory. pak mě napadlo, že by to mohla být náplň do quiche, vyšlo to a bylo to až překvapivě dobré :-)

nejdřív je potřeba připravit si korpus na quiche: základní recept na korpus


na náplň:

1 menší květák, 1 pórek, 6 středně velkých brambor, cca 150 g eidamu, 50g parmezánu (nemusí být), 3 vejce, 250ml smetany ke šlehání, sůl, pepř

1. uvaříme brambory a květák


já jsem těžila z výhody, že mám parní hrnec, takže jsem oloupané brambory nakrájela na kolečka cca 1cm, květák rozebrala na drobné růžičky, každé dala do jednoho patra hrnce a za cca 10 minut bylo hotovo. pokud parní hrnec nemáte,  brambory uvařte vcelku ve slupce, pak je oloupejte a nakrájejte na kolečka, květák rozeberte na větší růžice, vložte je do vařící vody a uvařte do poloměkka a pak rozeberte na malé růžičky


2. troubu předehřejeme - horkovzdušnou na 180 stupňu, klasickou na 200 stupňů

3. pórek (bílou část) nakrájíme na jemná kolečka
4. nastrouháme eidam a parmezán
5. vajíčka rozšleháme metličkou se smetanou, trochu osolíme a opepříme a vmícháme polovinu eidamu
6. do upečeného korpusu naskládáme kolečka vařených brambor, lehce je osolíme, případně opepříme
7. na bramborovou vrstvu rozložíme kolečka pórku
8. na pórek rovnoměrně rozložíme růžičky květáku
9. směs zeleniny opatrně přelijeme vejci se smetanou a sýrem  (nezapomeňte osolit, brambory s květákem sůl potřebují)
10. zasypeme zbytkem eidamu a navrch parmezánem
11. pečeme 25 - 30 minut

quiche byl skvělý a pravdou je, že by mu moc slušelo, kdyby se do něj přidala slanina  :-)

asi bych slaninu nakrájela na kostičky, lehce osmahla a promíchala ji s pórkem, ale opatrněji bych solila.  můžete to bez obav zkusit, já to vyzkouším příště...


Žádné komentáře:

Okomentovat