pátek 6. listopadu 2015

quiche s dýní hokkaido, špenátem a fetou

tenhle quiche je nejen moc dobrý, ale i hezky barevný. použila jsem dýni hokkaido - mám ji nejradši,  nemusí se loupat a i po uvaření nebo upečení je krásně oranžová. stačí dýně spíš menší, o váze přibližně 800g.
než se pustíte do náplně, je potřeba si připravit korpus: základní recept na korpus

Na náplň:

olivový olej, 1 velká cibule, 1 lžíce třtinového cukru, 1 menší dýně hokkaido, cca 300g čerstvého špenátu, 100g fety, 3 vejce, 250ml smetany ke šlehání, 1 větší stroužek česneku, cca 30g parmezánu, sůl, pepř

1. troubu rozehřejeme - horkovzdušnou na 180 stupňů, klasickou na 200 stupňů

2. dýni rozkrojíme na polovinu, vydlabeme dužinu a semínka, nakrájíme na menší kostičky a vložíme je na plech vyložený papírem na pečení
3. zlehka osolíme, opepříme a zákápneme olivovým olejem
4. pečeme 20 - 30 minut - podle velikosti kostiček - dýně musí být měkká

5. mezitím ve velké pánvi (já používám skoro na všechno wok) zahřejeme olej

6. cibuli nakrájíme na čtvrkolečka (každou půlku překrojíme ještě podélně napůl a krájíme najednou)
7. cibuli opékáme, občas promícháme, když zezlátne přidáme lžíci třtinového cukru a ještě chvíli mícháme a opékáme, až cukr zkaramelizuje
8. jen malinko podlijeme vodou (stačí 2 lžíce), přidáme lehce pokrájený špenát, zhruba minutu mícháme, pak přikryjeme pokličkou a mimo plotýnku necháme špenát "dojít"
9. fetu nakrájíme na kostičky
10. vejce rozšleháme se smetanou a přidáme rozmačkaný nebo utřený stroužek česneku
11. upečenou dýni (troubu nevypínáme) přidáme k cibuli a špenátu, zlehka promícháme a opatrně přimícháme fetu - podle chuti dosolíme, případně dopepříme
12. směs přesuneme do upečeného korupusu tak, aby ho rovnoměrně zaplnila
13. směs opatrně zalijeme smetanou s vejci a česnekem
14. povrch quiche postrouháme parmezánem
15. pečeme cca 25 - 30 minut


Žádné komentáře:

Okomentovat