pátek 6. listopadu 2015

carrot cake - mrkvový dort

recept na carrot cake jsem kdysi objevila na webu apetitonline... když ale apetit změnil vzhled webových stránek, recept z nich zmizel, není možné ho dohledat a to je věčná škoda...  jenže jsem recept naštěstí tenkrát poslala kamarádce, takže se zachoval v mojí odeslané e-mailové poště... autorkou receptu byla kristýna a doufám, že se na mě nebude zlobit, že ho uvádím, až na pár poznámek, v původním znění, protože je naprosto dokonalý a není důvod cokoliv měnit nebo upravovat. příprava je jednoduchá, sice zabere trochu času, ale stojí za to!!! a pokud budete šlehat vejce s cukrem v robotu, dost času ušetříte a pokud máte robota, který umí i strouhat mrkev, těsto máte hotové za 20 minut :-) 

na těsto:

4 vejce, 2 hrnky třtinového cukru, 2 lžičky javorového sirupu, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 rovné lžičky sody bicarbony, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 1 a 1/4 hrnku oleje (může být i olivový), 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve, 1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

na polevu:
500g lučiny, 2 hrnky cukru moučky, 1 lžička javorového sirupu, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce změklého másla

- v původním receptu byl buď vanilkový extrakt nebo javorový sirup, vanilkový extrakt nemám ráda, takže vždy přidávám javorový sirup do těsta i do polevy

- místo skořice občas používám mixed spice (M&S) a nebo lžičku mixed spice a lžičku skořice
- v původním receptu je Philadelphia a nebo Lučina - mě baví víc než Lučina než Philadelphia (vyzkoušela jsem oboje)
- máslo je nutné do polevy přidat, aby nepopraskala (a musí být opravdu změklé, aby se v lučině vyšlehané s cukrem úplně rozpustilo

1. troubu předehřejeme na 175 stupňů (horkovzdušnou na 165 stupňů)

2. vyšleháme vejce, cukr a javorový sirup (nebo vanilkový extrakt) 
3. mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici promícháme a přidáme ke směsi vajec a cukru
4. přilijeme olej a vše zamícháme
5. nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev a ořechy
5. směs nalijeme do dortové formy vyložené papírem na pečení
6.  pečeme zhruba hodinu (někdy to je hodina, někdo o pět minut déle - otestujte špejlí)
7. dort necháme vychladnout
8. lučinu vymícháme s moučkovým cukrem, javorovým sirupem (vanilkovým extraktem), citronovou šťávou a změklým máslem 
9. vychladlý dort rozpůlíme - ideálně dortovou strunou, pokud strunu nemáme, osvědčilo se mi dort rozříznou režnou nití a pak (platí i pro rozřízutí strunou) do řezu vsunout list papíru a na něm opatrně odložit horní polovinu stranou (dort je hodně těžký, takže opatrně!) - a ideálně se v této fázi pokuste vytáhnout pečící papír, který je pod dortem a spodek dortu rovnou přesunout na velký rovný talíř. já to dělám tak, že mezi dno dortu a papír opatrně vsunu rovnou obracečku, dort trochu obracečkou nazvednu a druhou rukou vytáhnu papír... při prvním pokusu jsem se papír vůbec neodvážila vytáhnout, dort byl na talíři i s ním a vytáhla jsem ho až po nakrojení :-)
10. spodní část dortu natřeme 1/3 polevy
11. dort opět opatrně přiklopíme a na povrchu a kolem dokola potřeme zbývajícími 2/3 polevy 
12. necháme polevu ztuhnout, nejlépe do druhého dne, protože dort se odleží a chutě všech ingrediencí se krásně propojí :-)










2 komentáře:

  1. recept sa da dohladat na:
    http://www.apetitonline.cz/recepty/5773-carrot-cake-mrkvovy-dort.html

    idem skusit 1x - vyzera super i ked dost sladky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. poleva je celkem sladká, ale prý odpovídá originálu - klidně z polevy trochu cukru uberte, dejte 1,5 hrnku místo dvou a příště uvidíte.. množství cukru v korpusu bych nechala. tak držím palce - ale zvládly ho i nepečící kamarádky :-)

      Vymazat