sobota 14. listopadu 2015

paštika z kuřecích jater

mám ráda paštiku, ale asi by mě nenapadlo si ji koupit. když na ni dostanu chuť, udělám ji. je to kupodivu časově nenáročný proces a výsledek je dokonalý. receptů najdete desítky, jsou si více či méně podobné, liší se především množství přidaného másla, případně smetany. oproti většině dávám méně másla i smetany, výsledkem je jemná a opravdu lahodná paštička a navíc nemám pocit, že chodím do lednice mlsat máslo :-)

lžíce másla, lžíce olivového oleje, 1 velká nebo 2 menší šalotky - cca 100g, 10 čerstvých lístků šalvěje, 1 velký stroužek česneku, 500g kuřecích jater, 100ml suchého sherry, 100g másla, 100ml smetany ke šlehání, sůl, pepř

- místo šalvěje můžete použít 5 snítek tymiánu
- česnek můžete rozmixovat s spolu s játry, paštika bude mít lehce česnekovou příchuť
- místo sherry můžete použít brandy
- do paštiky můžete nakonec přidat mandle (loupané): 100g nahrubo nasekaných a nebo mandlové plátky - v obou případech se přidají do rozmixované směsi před nalitím do nádobek 

1. v pánvi rozehřejeme máslo s olejem
2. česnek rozmáčkneme nožem na plocho a vložíme ho spolu s lístky šalvěje do pánve
3. necháme šalvěj a česnek chvíli opékat, máslo se hezky provoní
4. spojené kousky jater překrojíme napůl a každou část ještě napůl, dstraníme bílé blanky
5. kuchyňskou pinzetou vybereme z pánve opečenou šalvěj, česnek necháme a přidáme játra
6. promícháme a opékáme tak, aby játra byla opečená, ale uvnitř ještě růžová
    (zjistíme, když jeden kousek vyndáme stranou a rozkrojíme)
7. podlijeme sherry a necháme ho částečně odpařit
8. pánev stáhneme a dáme mimo sporák
9. k játrům přidáme máslo a necháme ho na nich pomalu rozpustit
10. k játrům s máslem přidáme smetanu a promícháme
11. vylovíme česnek, osolíme, případně opepříme
12. směs rozmixujeme, ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme, případně vmícháme mandle
13. nalijeme buď do jedné větší nádobky, nebo do několika menších servírovacích misek a dáme do lednice ztuhnout



Žádné komentáře:

Okomentovat