neděle 15. listopadu 2015

parmezánové uzlíky k nedělní snídani

parmezánové uzlíky jsou boží!!! vaše nedělní snídaně bude povýšená na královskou - stačí si to jen dopředu naplánovat a skloubit s ranními rituály: potřebujete 10 minut na těsto, 30 minut na kynutí, 10 minut na uzlování, 5 minut na druhé kynutí a 10 minut na pečení = celkem hodina a 5 minut...

5g sušeného droždí, 1 vejce, 50ml olivového oleje, 500g světlé chlebové mouky, lžička soli, 5 lžiček třtinového cukru

navrch: 1 vejce, 100g strouhaného parmezánu

1. do mísy nalijeme 300ml vlažné vody a rozmícháme v ní droždí

2. přídáme olej a vejce a promícháme
3. přidáme mouku, sůl a cukr a vypracujeme těsto - 3 minuty v robotu a pak ručně na pomoučněném vále (a nebo jen ručně) - těsto je zpracované, když se přestane lepit
4. dostatečně velkou mísu (protože objem těsta se zdvojnásobí) vymažeme olivovým olejem
5. do mísy vložíme těsto, přikryjeme ho utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout
6. vykynuté těsto rozmáčkneme dlaněmi na placku
7. plech vyložíme pečícím papírem 
8. z těsta si odvažíme kousek o váze 50g a a těsto si podle něj rozdělíme na kousky zhruba stejné velikosti - mělo by to vyjít na asi 16 kousků
9. z každého kousku těsta pak vyválíme mezi dlaněmi váleček velikosti "párku" a vytvoříme na něm uzlík tak, že oba konce překřižíme a uděláme "uzel" - lépe se to dělá ve vzduchu :-)
10. uzlíky pokládáme na plech (nabydou na objemu, tak je nedávejte příliš blízko sebe)
11. troubu předehřejeme na 220 stupňů
12. na plechu potřeme uzlíky rozšlehaným vejce a posypeme parmezánem
13. necháme je ještě 5 minut kynout na plechu
14. vložíme plech do trouby a pečeme 10 minut

když si k uzlíkům uděláte vajíčka do skla posypané parmezánem, nebudete ani potřebovat oběd :-) 


vejce do skla:  

2 vajíčka na osobu - vajíčka vyndáme z lednice půl hodiny před vařením, vložíme je do horké vody se lžičkou octa a vaříme 4 minuty. po uvaření vajíčka rychle zchladíme, rozklepneme (měla mít tuhý bílek a tekutý žloutek), vydloubneme lžičkou do skleničky, trochu je rozmačkáme a zasypeme parmezánem...


zdroj: apetit

Žádné komentáře:

Okomentovat