sobota 14. listopadu 2015

kvasnicová pomazánka (pomazánka z droždí)

v lednici jsem měla nedopatřením 4 kostky kvasnic, tedy 4 kostky obyčejného droždí... potřebovala jsem totiž nedávno sáček sušeného droždí a můj muž mi místo něj přinesl droždí čerstvé, a protože vždycky pro jistotu koupí všeho víc, tak přinesl rovnou čtyři :-) a protože nerada cokoliv vyhazuji, vzpomněla jsem si, že jsem kdysi z droždí dělala pomazánku. je hotová raz dva a je vážně dobrá... a taky zdravá, protože droždí obsahuje spoustu vitamínu B :-)

1 větší nebo 2 malé šalotky (cca 60g), lžíce másla, 4 kostky droždí, trochu mléka, 4 vajíčka, pažitka, sůl, pepř


1. v pánvi rozehřejeme máslo

2. šalotku necháme na másle zesklovatět (3 - 5 minut)
3. přidáme rozdrobené droždí, mícháme a necháme ho rozpustit
4. ještě chvíli mícháme, až droždí dostane barvu
5. v tu chvíli droždí podlijeme trochou mléka (cca 6 lžic), mícháme a necháme minutu povařit
6. přidáme vajíčka a mícháme, až vajíčka začnou tuhnout - nenecháme je ztuhnout úplně, odstavíme ve chvíli, kdy je pomazánka vláčná
7. přimícháme nasekanou pažitku a osolíme - pomazánka je dobrá teplá, vlažná i studená

pro jistotu bych ale doporučila při podávání kombinovat ještě s jiným druhem pomazánky, třeba s klasikou tvaroh & pažitka, protože kvasnicová pomazánka má hodně výraznou chuť, která vás buď dostane a nebo naopak :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat