pondělí 16. listopadu 2015

dušené červené zelí s jablky, hřebíčkem a skořicí

dušené červené zelí s jablky a hřebíčkem a skořicí je skvělé ke kachně, huse nebo krůtě. 
samozřejmě bude lepší, když si pořídíte hlávku zelí a poctivě ho nakrouháte, já se přiznávám k použití zelí ze sklenice :-)

hlávka červeného zelí (cca 1,25kg) jemně nakrouhaná nebo 2 sklenice sterilovaného, 4 lžíce oleje, 2 velké cibule, 2 větší jablka, 2 lžíce třtinového cukru, 4 celé hřebíčky, kousek (2x2cm) celé skořice, případně červené víno na podlití - 150ml


1. rozehřejeme olej v dostatečně velkém hrnci 

2. cibuli najemno nakrájíme, jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostky
3. vložíme cibuli na olej a opékáme ji a kdy začne dostávat barvu, přihodíme k ní třtinový cukr, mícháme a necháme lehce zkaramelizovat
4. ke zkaramelizované cibuli přidáme nakrájená jablka a další 2 - 3 minuty mícháme
5. pak přidáme nakrouhané (nebo okapané) zelí a podlijeme cca 150ml vody (nebo můžete zkusit červené víno)
6. přidáme hřebíčky a kousek skořice, důkladně promícháme a přikryjeme pokličkou
7. čerstvé zelí dusíme 50 minut až hodinu sterilovanému bude stačit 30 minut
8. pokud se vám zelí bude zdát kyselé, přidejte na závěr trochu medu, pokud se vám naopak bude zdát moc sladké, přidejte pár kapek citronové šťávy












Žádné komentáře:

Okomentovat