středa 11. listopadu 2015

minestrone s dýní hokkaido

v Itálii se v každém kraji vaří minestrone trochu jinak a v každé rodině ji připravují po svém, tak jako my třeba bramboračku. existují tedy desítky receptů. já  mám svůj oblibený (i když časově náročný), který objevila v Klasické italské kuchyni od Marcelly Hazan kamarádka Jana - toto je jeho inovace, která vznikla víceméně náhodou a je super.

když jdu nakoupit zeleninu na minestrone, občas se mi stane, že na něco zapomenu... což v případě minestrone není až tak zásadní problém... minule jsem si ale nevšimla, že došly brambory a zrovna brambory považuji v minestrone za důležité kvůli konzistenci, protože dodávají polévce hutnost. napadlo mě nahradit brambory dýní hokkaido a výsledek byl dokonalý. vlastně si tak trochu myslím, že mě minestrone s dýní baví víc, než původní verze s bramborami. a je na pohled veselejší!


množství, které uvádím, je na dost velký hrnec (7l), což ale není na škodu, protože minestrone je ještě lepší, když se ohřeje druhý den, protože se všechny chutě v lednici odleží a propojí. v uzavřené nádobě vydrží v lednici až týden... pokud chcete napoprvé připravit menší množství (uvedené je na cca 8 pořádných polévkových misek) stačí všeho polovina:


6 lžic olivového oleje, 2 lžíce másla (nebo 8 lžic oleje), 1 opravdu velká cibule, 1 hrnek mrkve nakrájené na tenká kolečka, 1 hrnek celeru nakrájeného na menší kostičky, 2 hrnky dýně hokkaido nakrájených na menší kostičky (příště můžete zkusit původní verzi, ve které jsou místo dýně brambory), 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru, 1 hrnek zelených fazolek (mohou být i mražené), 2 hrnky cuket nakrájených na menší kostičky, 2 hrnky čerstvého, jemně pokrájeného zelí, 1 plechovka krájených rajčat, 6 hrnků vývaru - zeleninového nebo kuřecího, kus tvrdé kůrky z parmezánu, 1 plechovka fazolí canellini (nebo jiných bílých fazolí), sůl, pepř, strouhaný parmezán

bez obav můžete něco vynechat (nevynechávejte ale cibuli, mrkev, celer, dýni nebo brambory a zelí) a naopak cokoliv přidat, často přidávám hrnek petržele nebo hrnek kedlubny, cuket může být jen hrnek a mohou se přidat třeba kapustičky, dají se vynechat rajčata - je to na chuti a na možnostech... 

vegani si určitě najdou vhodnou náhradu za parmezán :-)

kůrka z parmezánu není samozřejmě nutná, ale přidá chuti polévky příjemný nádech. 


příprava této verze minestrone je jednoduchá, jen časově trochu náročná...
nejdřív se nakrájí zelenina, pak se postupně osmahne, zalije se vývarem, přidají se rajčata a polévka se vaří 2,5 hodiny. nakonec se přidají fazole a povaří se ještě 1/2 hodiny. celkem tedy počítejte se 3,5 hodinami - krájení a postupné osmahnutí zeleniny zabere zhruba 1/2 hodiny a samotné vaření pak 
3 hodiny. výsledek ale stojí za to.

nejlepší je si nejdřív všechnu potřebnou zeleninu očistit, oloupat a nakrájet... já to někdy dělám průběžně, ale musím pak loupat a krájet hodně rychle :-)


1. máslo s olejem rozehřejme ve velkém hrnci, přidáme cibuli a bez pokličky, za občasného promíchání smažíme 5 až 8 minut, až dostane cibule lehce nazlátlou barvu (nenechte ji ale zhnědnout!)
2. přidáme mrkev, promícháme a opékáme ji s cibulí 2-3 minuty
3. přidáme celer, promícháme a necháme zeleninu opékat další 2-3 minuty
4. přidáme dýni, opět promícháme a opékáme další 2-3 minuty
5. přidáme cukety, promícháme
6. přidáme fazolky, promícháme
7. přidáme zelí, promícháme a necháme zeleninu ještě 5-10 minut opékat, občas promícháme  
8. zalijeme vývarem (po zalití 5 hrnky by hladina měla pokrýt zeleninu, poslední hrnek je navrch) a přidáme rajčata, a pokud máme, tak kůrku z parmezánu, promícháme a přikryjeme pokličkou. 
9. vaříme 2 a 1/2 hodiny pod pokličkou na mírném stupni, aby polévka jen probublávala
11. přidáme opláchnuté a scené fazole, promícháme
12. necháme vařit, stále pod pokličkou a na mírném stupni, ještě 1/2 hodiny 

po 3 hodinách vaření by minestrone měla být hotová - příjemně hustá a ne vodová. při uvedeném množství vývaru a zeleniny by to mělo vyjít. pokud by se vám přeci jen zdála řídká, povařte ji ještě 1/2 hodiny a pokud by se vám naopak zdá moc hustá, můžete přidat vývar nebo vodu a nechat ještě přejít varem.

před podáváním vylovte z hrnce kůrku parmezánu!

minestrone na závěr osolte, případně opepřete a do každé misky nebo talíře přidejte pořádnou lžíci strouhaného parmezánu.


Žádné komentáře:

Okomentovat