středa 11. listopadu 2015

dýňové kari

dýňové kari je první jídlo, které jsem vařila z dýně hokkaido a které se nám nikdy nepřejedlo. recept ode mě mají všichni moji přátelé a stejně jako já ho obvykle vaří ve velkém, protože do je velká dobrota :-) 
uvedené údaje jsou ale pro 4 osoby, takže když vám zachutná, příště udělejte dvojnásobek...

2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce žluté nebo červené kari pasty (záleží na druhu, pokud máte hodně pálivou, tak raději opatrně), 2 cibule, 2 velká stébla citronové trávy nebo 4 lemon leaves, 12 tobolek kardamonu, 2 lžíce hořčičných semínek, 1 větší dýně (celá dýně by měla mít něco přes kilogram, aby po odstranění semínek měla kolem kila), 250ml zeleninového vývaru,

400ml kokosového mléka, 400g cizrny, 300g čerstvého baby špenátu, 2 limetky, lístky máty

k podávání se hodí například libanonský chleba

1. dýni omyjeme a velkým nožem rozkrojíme na čtvrtky
2. lžící vydlabeme semínka 
3. dýni nakrájíme na stejnoměrné kostičky
4. citronovou trávu rozkrojíme - každé stéblo na 3 kusy a klepneme do nich paličkou, semínka kardamonu rozmáčkneme, třeba nožem naplocho
5. cibuli nakrájíme na kostičky, jemnější jsou lepší
6. v dost velkém hrnci nebo pánvi wok zahřejeme olej
7. na olej přidáme kari pastu, cibuli, citronovou trávu, kardamon a hořčičná semínka
8. cca 2-3 minuty směs mícháme, aby se všechno rozvonělo (ale nezačalo se to pálit :-)
9. pak přidáme nakrájenou dýni a promícháme, aby se dýně kari směsí obalila 
10. přilijeme vývar a kokosové mléko a zvýšíme teplotu
11. když přijde kari k varu, přidáme k němu slitou a propláchnutou cizrnu a vaříme cca 15 - 20 minut, až jsou kostičky dýně měkké

12. přidáme nahrubo pokrájený špenát, stáhneme na nejnižší stupeň varu - špenátu stačí 3 minuty 
13. hrnec stáhneme z plotny a vylovíme citronovu trávu 
14. na závěr přidáme šťávu z 1 limetky (raději začněte půlkou a ochutnejte) a natrhané lístky máty

záměrně neuvádím sůl a pepř - kari nesolím, protože všechny chutě jsou hodně výrazné a také proto, že přidávám sušený zeleninový vývar z DM, který je mírně slaný... takže sůl a pepř nechte buď na konec a nebo až na stůl :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat