sobota 27. srpna 2011

špenátová pizza

na těsto: 1 lžíce sušeného droždí, 1 lžička krupicového cukru, 250ml vlažné vody, 375g hladké mouky (plus trochu navíc na zpracování těsta), 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje
navrch (například): 250g mascarpone (lze nahradit lučinou), 250g sýru gruyér, nebo ementálu, 1 balení sekaného špenátu, prohřátého a osoleného, 50g (nebo více) strouhaného parmezánu.

1. droždí, cukr a vlažnou vodu smícháme v misce a necháme stát na teplém místě, až se na povrchu objeví bubliny, trvá to 5-10 minut

2. mouku promícháme se solí, přidáme lžíci olivového oleje, promícháme
3. do mouky vlijeme připravený kvásek a zpracujeme na těsto, nejdříve vařečkou, potom pomoučněnýma rukama na pomoučněné pracovní ploše
4. těsto zpracováváme 5 minut, až je hladké a pružné
5. těsto rozdělíme na 2 stejné díly, položíme je na lehce pomoučněný plech, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě - objem těsta by se měl zdvojnásobit
6. troubu předehřejeme na 200 stupňů
7. na pomoučněné ploše vyválíme z těsta 2 obdélníky (asi 20x30cm) a přeneseme každý na jeden plech vyložený pečícím papírem
8. těsta rovnoměrně potřeme mascarpone (lučinou), na ni poklademe na plátky nakrájený sýr, na něj rozdělíme špenát a vložíme do trouby
9. pečeme 20 minut až okraje zezlátnou
10. 5 minut před dopečením posypeme strouhaným parmezánem


Žádné komentáře:

Okomentovat