sobota 27. srpna 2011

muffiny s čokoládou

jestli si to dobře pamatuji, byly toto moje první muffiny, což mě zřejmě vedlo k tomu je sem umístit - od té doby jsem se v pečení muffinů význačně posunula a myslím, že si zaslouží vlastní kategorii. borůvkové, banánové, jablečné sladké i slané dýňově, s olivami, sýrové... v každém případě - tady jsou ty první, tedy s hořkou čokoládou:

300 g hladké mouky (lze smíchat například s hladkou špaldovou), 2 lžičky sody bicarbony a 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kvalitního tmavého kakaa, 1/2 lžičky soli, 200g kvalitní hořké čokolády, 2 vejce, 120g třtinového cukru, 90g rozpuštěného másla, 250ml mléka - všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu!!!

a co je vážně důležité a co jsem tehdy opravdu nevěděla (proto to je napsáno velkými) písmeny - když se suché a mokré suroviny spojí v jednu hmotu, opravdu je potřeba je jen lehce promíchat, protože pokud by se těsto přemíchalo, muffiny by nevyběhly tak, jak mají!

1. troubu předehřejeme na 200 stupňů - při zahřívání si do ní můžeme dát rozehřát máslo, ale je potřeba ho hlídat, jde to rychle - jakmile jsou v másle už jen malé kousíčky, je lepší ho vyndat, dorozpustí se...
2. všechny SUCHÉ suroviny (mouka, soda, prášek do pečiva, kakao, sůl) smícháme v misce, přidáme na kousky nakrájenou čokoládu, rovnoměrně ji rozmícháme ve směsi a dáme stranou
3. v jiné míse našleháme vejce, přidáme cukr, a šleháme alespoň 4 minuty, až směs zhoustne a nabyde, pak přimícháme vychladlé máslo a mléko
4. do mokré směsi přisypeme směs suchou a jen JEMNĚ PROMÍCHÁME (třeba stěrkou na těsto), v žádném případě NEŠLEHÁME nebo NEMÍCHÁME!!!
5. plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a promíchanou hmotu do nich lžící rozdělíme tak, aby byly plné asi ze dvou třetin - uvedené množství by mělo být na 12 muffinů
6. pečeme 20 minut - muffiny by měly mít zaoblené a lehce rozpraskané vršky
7. muffiny opatrně vyndáme z plechu a necháme je 15 minut chladnout



Žádné komentáře:

Okomentovat