sobota 28. listopadu 2009

tabouleh - libanon

stejně jako humus, i tabouleh jsem poprvé ochutnala v Libanonu a od té doby je oblíbeným salátem na letních grilovačkách. pravdou je, že jsem si zvykla dávat trochu víc bulguru, protože ten libanonský je v podstatě salát z petržele a rajčat, ve kterém je bulguru opravdu jen trochu. a kromě toho, že je moc dobrý, je ještě k tomu velmi zdravý :-)

1 hrnek uvařeného bulguru, 3 pořádné svazky hladkolisté petrželky nadrobno nakrájené (asi 2 hrnky), cca 1/2 hrnku nadrobno nakrájené máty peprné, 1 hrnek nadrobno nakrájené cibule šalotky, 1 hrnek nadrobno nakrájených rajčat (oloupaná a zbavená zrníček), 1/2 hrnku olivového oleje, 1/2 hrnku citronové šťávy, sůl a pepř
(takhle je to poměrově správně, já obvykle dávám víc bulguru, tj. 2 hrnky)

1. bulgur uvaříme podle návodu a dáme do větší mísy

3. postupně přimícháme všechny suroviny - petržel, mátu, šalotku a rajčata
3. zalijeme olejem a citronovou šťávu - množství oleje se nebojte, citronovou šťávu přidejte postupně a ochutnejte, s uvedeným množstvím by se vám tabouleh mohl zdát příliš kyselý, ale po promíchání se všechny chutě krásně propojí...
4. k podávání je ideální libanonský chléb







Žádné komentáře:

Okomentovat