sobota 28. listopadu 2009

hummus

hummus jsem poprvé jedla v Beirutu a byla to láska na první ochutnání a na celý život, i když jsem tehdy vůbec nevěděla co je cizrna a už vůbec ne, co je tahini - ale je to už pár let :-) 
na hummus jsem našla desítky receptů, poměry surovin, ale i samotné suroviny se liší, někdy méně, někdy více, ale tuto verzi považuji za vychytanou...

cizrnu v plechovce mají v každém supermarketu, tahini pastu určitě v každé zdravé výživě. je sice trochu dražší, ale zase vám dlouho vydrží. a jestli budete hummus dělat poprvé, tak určitě ne naposledy.

a k podávání je nejlepší světlý libanonský chléb, který je také k dostání všude. jen v tesco ho ze záhaných důvodů nemají nikdy v pátek :-)

1 plechovka cizrny, 2 rovné lžíce tahini pasty, 2 malé nebo 1 větší stroužek česneku, 1/3 lžičky římského kmínu, citronová šťávy z 1/2 citronu, sůl, olivový olej, sladká paprika, petrželka


pokud nemáte rádi česnek, přidejte o malinko víc římského kmínu a česnek vynechte.

a pokud nemáte v oblibě římský kmín, udělejte si hummus jen s česnekem. 

a kdybyste si chtěli hummus udělat ze suché cizrny, musíte ji nejdřív přes noc namočit a pak ještě uvařit!

1. vodu s cizrny slijte přes cedník do hrnku

3. cizrnu, tahini pastu, česnek,římský kmín, citronovou šťávu a trochu vody z cizrny rozmixujte do hladka, pokud je konzistence příliš hustá přidejte ještě trochu vody z cizrny
3. hummus podle chuti osolte, případně přidejte ještě trochu citronu
2. na servírovacím talíři jemně poprášte sladkou paprikou a posypejte sekanou hladkolistou petřželkou a zlehka či více zakápněte olivovým olejem
3. k podávání je nejlepší libanonským chleba 

(nahřejte si ho na pánvičce a nebo každou placku rozkrojte na šest trojúhelníčků, ty potřete mašlovačkou olivovým olejem, naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte na cca 6 minut do trouby na 200 (v horkovzdušné na 180) stupňů opéct



Žádné komentáře:

Okomentovat