sobota 28. listopadu 2009

risotto alla milanese

právě projíždím recepty, které jsem sem dávala jako úplně první, tj. v roce 2009... a zjišťuji, že risotto ala milanese jsem už několik let nevařila, vyměnila jsem ho za rizoto s houbami, rizoto s krevetami a nebo jen s rukolou a parmezánem... recept jsem jen malinko upravila a další rizota se objeví co nejdřív

250 g rýže na rizoto, 400 g kuřecího masa (prsní řízky), 4 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, cca 1/2l drůbežího (nebo zeleninového) vývaru (množství podle návodu na rýži), 1/2 sklenice suchého bílého vína, špetka šafránu, sůl, pepř, parmezán

1. nakrájíme cibuli a maso na malé kousky
2. ve velké pánvi (wok) dobře rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, necháme ji pod pokličkou asi 5 minut zesklovatět

3. k cibuli přidáme kousky masa a osmahneme ho
4. v další nádobě mezitíme přivedeme do varu vývar, který udržujeme vařící
5. k cibuli a masu přidáme rýži a necháme ji také osmahnout, mícháme, aby rýže dobře „natáhla“ olej, všechna zrníčka rýže by se měla olejem obalit
6. přidáme šafrán, zalijeme vínem a mícháme, až se víno odpaří
7. ztlumíme var a postupně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme - rýže částečně vývar vstřebává a částečně se odpaří, další sběračku vždy dolijeme, když už v pánvi vývar mizí. množství vývaru je uvedeno přibližně, někdy je to víc, někdy méně, záleží na rýži
8. stále mícháme a přiléváme vývar - rýže by se neměla ani utopit, ale ani chytat ke dnu
9. vaříme asi 20 minut, hotová rýže by rozhodně neměla být rozvařená, zrníčka rýže by měla být měkká, ale pevná "na skus" a celková konzistence by měla by být vláčná a krémová
7. vmícháme nastrouhaný parmezán a podáváme


Žádné komentáře:

Okomentovat